2014. január 21., kedd

Kukoricás árpa-rizottó – “Végigfőzni a Meatless-t”

IMG_9198

Rizotto árpából, azaz orzotto. :-) Szerintem most ettem először árpát. Határozottan tetszik, úgyhogy ezentúl gyakoribb vendég lesz az asztalon.

Hozzávalók:

  • 1 kis hagyma
  • 1/2 csésze árpagyöngy
  • 3/4 csésze kukorica (ha mirelit, felengedve)
  • 1/4 csésze parmezán + egy kevés a tálaláshoz
  • 1/4 csésze fehérbor
  • 2 csésze alaplé
  • 2 csésze víz
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • friss bazsalikom a tálaláshoz

Végeláthatatlan rizottó recept van már a blogon, úgyhogy ezt most nem részletezem. Ugyanúgy készül, mint a hagyományos, csak a főzési ideje 40-50 perc. A kukoricát csak az utolsó 4-5 percben adom hozzá, amikor már majdnem teljesen puha az árpa.

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Paradicsomos tart A múltkori spárgás tart analógiájára, már akkor is készítettem ezt a változatot, mert nem mindenki lelkesedett a sült spárgáért. A paradicsomosat viszont szerintem nincs aki ne szeretné (van olyan, aki nem szereti a paradi… Tovább
  • Glasszírozott sárgarépa Igazán minimális hozzávaló és idő ráfordításával hihetetlenül fel lehet dobni - az amúgy is finom – párolt sárgarépát. A glasszírozás során a zöldséget vagy húst bevonattal fényezik, zöldség esetében ez mézből vagy cukorbó… Tovább
  • Zöldborsópüré Igazi tömény zöldborsóíz. Sokkal intenzívebb, mint a borsófőzelék vagy leves, vagy a párolt zöldborsó. Sült húsokhoz nagyszerű köret – magában talán túl sok, ’vegyes’ köret egyik tagjának azonban kiváló. Mentával vagy petr… Tovább
  • Provence-i paradicsomos bab Nagyon finom vegetáriánus paradicsomos-paprikás-babos egytálétel. Sokáig készül, de elég kevés közreműködést kíván, leginkább csak rotyog a tűzhelyen. Az ilyen egyszerű, nem agyonrántásozott zöldséges ételeket sikerült kig… Tovább
  • Csőben sült cukkini A heti cukkini adagom. Úgy tűnik, hogy nyáron minden héten legalább egyszer cukkini az ebéd. Nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, levesnek, köretnek, rántva, töltve, rakott egytálételként… ezt most egy nagyon egyszerű … Tovább

0 megjegyzés: