2014. január 29., szerda

Sült fokhagyma-leves – “Végigfőzni a Meatless-t”

fokhagymaleves3

Első körben nyilván azokat a recepteket csinálom meg a Meatless-ből, amire már első átlapozáskor azt mondtam, hogy húúúú-akarom-most azonnal.
Ez is ilyen. Sült fokhagyma és parmezán. Csak jó lehet. És az is.
És tényleg kell bele a három fej (kb. 30 gerezd) fokhagyma.

Hozzávalók:

  • 2-3 fej (összesen kb. 30 gerezd) fokhagyma (egyben, héjastul)
  • olívaolaj
  • 20-22 dkg krumpli, meghámozva és kis kockákra vágva
  • 4 csésze zöldségalaplé
  • só, bors
  • 1/4 csésze frissen reszelt parmezán (+ a tálaláshoz)
  • pirítós a tálaláshoz

A fokhagyma fejeket keresztben kettévágom, letépek egy darab alufóliát, ráteszem a fokhagymát, meglocsolom olívaolajjal és összecsomagolom. Előmelegített, 180 fokos sütőben 30 percig sütöm, majd félreteszem hűlni.
Az alaplevet egy fazékba teszem, felforralom, hozzáadom a krumplit, a vékony héjából kinyomott fokhagymát, és közepes lángon addig főzöm, amíg a krumpli megpuhul (kb. 12 perc). Belekeverem a parmezánt, miután kicsit kihűlt, összeturmixolom, sóval, borssal ízesítem. Ha szükséges, felmelegítem. Pirítóssal és reszelt parmezánnal tálalom.

4 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Almás-camembert-es szendvics A szendvics-sorozat legújabb tagja, gyakorlatilag egy sajt-tál szendvicsbe pakolva – camembert, mazsola, alma, dió. Illetve nekem dió, Levinek mazsola, mivel én nem szeretem az egyiket, ő pedig allergiás a másikra. Ezen a s… Tovább
  • Kávés-csokoládés jégkrém Bár a jelenlegi időjárás nem indokolja a jégkrém evést, úgy döntöttem, hogy egye fene (max iszom utána egy forró teát), előveszek egy adagot, és lefotózom, hogy felkerüljön a blogra, mielőtt elfelejtem az arányokat… Hozzáv… Tovább
  • Olasz tésztasaláta Főztem a héten elég rendesen (és össze-vissza ettem mindenfélét), de a fényképezés sokszor elmaradt. Ezt a (lássuk be nem túl bonyolult) tésztasalátát sikerült megörökíteni. Nem is annyira, mint recept, inkább mint ötletadó… Tovább
  • Áfonyás-müzlis sütemény Az eredeti receptet Martha Stewart-nál láttam, persze egy kicsit meg kellett variálnom, kevesebb cukor került a tésztába (és nem álltam neki házi granolát csinálni), valamint a liszt egy részét lecseréltem zablisztre. Nagyo… Tovább
  • Sajtos cukkini fasírt Az eredeti recept innen van, annyit kellett rajta változtatnom, hogy nekem 3 evőkanál zsemlemorzsa nem volt elég (és ennek megfelelően kihagytam a tejfölt). Lehet hogy az volt a baj, hogy nem nyomkodtam ki eléggé a cukkinit… Tovább

0 megjegyzés: