2014. január 22., szerda

Csörögefánk

Nem csak szuper-egészséges vegetáriánus ételek készülnek, és más könyvet is felcsapok időnként, nem csak a Meatless-t. Most az IKEA-s süteményes könyvet vettem elő, és kipróbáltam a csörögefánkot. Nem rossz-nem rossz, de maradok a kelt tésztás, lyukas közepű fánknál. Az az abszolút kedvencem.
Kell csinálni belőle valamikor hamarosan egy adagot.

Hozzávalók:

  • 3 dl liszt
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 0,6 dl cukor
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 0,6 dl tejszín

Egyéb:

  • a sütéshez olaj
  • sütés után bele lehet forgatni egy kis porcukorba (nálam ez kimaradt, mint a képen látszik)
  • a tálaláshoz lekvár vagy olvasztott csokoládé

A liszt felét összekeverem a sütőporral és a cukorral, majd belemorzsolom a vajat. A tojást habosra keverem a tejszínnel. Összekeverem a lisztes és a tojásos keveréket. Összegyúrom a maradék liszttel – és ha szükséges, még egy keveset adok hozzá. Fóliába csomagolva pár órára beteszem a hűtőbe.
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, és kb. 3x10 cm-es darabokra vágom. Mindegyiken ejtek egy hosszanti vágást, a tésztadarabok egyik végét átfűzöm a lyukon, és kicsit meghúzom. Forró olajban pár perc alatt megsütöm. Még forrón megporcukrozom, és lekvárral vagy olvasztott csokoládéval tálalom.

4 adag lesz belőle.

0 megjegyzés: