A céklából általában céklakrémet szoktam csinálni, de most rengeteg céklám volt, és érdekelt is ez a leves a Meatless-ből. Úgyhogy megsütöttem az összeset, mellédobtam egy kis fokhagymát, és miután kihűltek megfőztem ezt az elképesztő színű levest.
Hozzávalók:
- 20 dkg cékla – ez mérettől függően 1-2 darab – alaposan megsikálva
- 3-4 gerezd fokhagyma (héjastul)
- fél póréhagyma
- 1 kisebb babérlevél
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- 2 csésze víz
- só, bors
- 1 evőkanál citromlé
- olívaolaj
Letépek egy nagyobb darab alufóliát, belecsomagolom a céklát – mielőtt teljesen bezárom a csomagot öntök bele egy kis olívaolajat. Hasonlóan járok el a fokhagymával is. A sütőt 200 fokra előmelegítem. A fokhagymát 30, a céklát 60 percig sütöm (ha nagy a cékla tovább, puhának kell lennie). Mindkettőt félrerakom hűlni.
A céklát meghámozom, kockákra vágom, a fokhagymát kinyomom a vékony papírszerű héjából.
Egy kanál olajon puhára párolom a felkarikázott póréhagymát (6-8 perc). Hozzáadom a céklát, a fokhagymát, a vizet, a babérlevelet, a kakukkfüvet. sózom, borsozom, felforralom és 5-10 percig főzöm. Kiszedem a babérlevelet, összeturmixolom – ha nagyon sűrű, adok hozzá még vizet. Felmelegítem, belekeverem a citromlevet, ha szükséges sóval, borssal ízesítem.
2-3 adag lesz belőle.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése