2009. augusztus 16., vasárnap

Nachos fekete babbal

nachos1

Elvileg előétel – akkor szerintem 4 főnek is elég, mi ketten ettük vacsorára. Nagyon jól csúszik mellé a sör… Ideális vendégváró, a babot korábban is meg lehet főzni (sőt, konzervből is lehet készíteni, bár én még nem láttam feketebab-konzervet. Ettől persze még létezhet), összeállítani kb. 10 perc a sütés 10-15 perc. Ez kb. a kapucsengő és az első kör ital vége közti időtartam.

Hozzávalók:

  • 10 dkg száraz fekete bab
  • kb. 20 dkg reszelt sajt (cheddar, fontina vagy romano)
  • római kömény (én ezt kihagytam, mert nagyon nagyon utálom)
  • kevés só
  • kb. 1 dl tejföl
  • jalapeno chili (üveges, savanyított, elhagyható)
  • friss korianderlevél
  • maréknyi saláta
  • tortillachips

A babot egy éjszakára beáztatom. Leszűröm, és felteszem főni, kb. 10 percig nagy lángon főzöm, majd takarékon még kb. 1,5 órán át főzöm (én egy óra után kezdtem el kóstolgatni, hogy mikor lesz készen). Leszűröm, és egy tűzálló tál aljára terítem. Kicsit megsózom (legyen azért sótlan, mert a tortillachips nagyon sós), és megszórom római köménnyel. A tetején eloszlatom a reszelt sajtot, és előmelegített sütőben 200 fokon addig sütöm, amíg a sajt mindenhol megolvad (kb. 15 perc). A tetejére kanalazom a tejfölt, és megszórom apróra vágott korianderrel és salátával (és a felkarikázott jalapenoval). Néhány tortillachipset beleszurkálok a babba, és a többi chipsszel azonnal tálalom.

4 megjegyzés:

Piffeny írta...

Szia,
remélem, eljut hozzád ez a komment, bár a bejegyzés régi.

3 kérdésem lenne:
1/ száraz feketebabot hol veszel? (én csak konzervet tudok, egyébként tesco, culinaris, de sajnos elég drága, ez a típus: http://www.meijer.com/s/la-costena-whole-black-beans-12-cans-19-75-oz-ea/_/R-176540)

2/avokádó. Látom, te tapasztalt felhasználó vagy, én kevésbé, viszont a nemrég közzétett babos burritodhoz vettem most 2 szép példányt. Elég kemények. Kérdésem: mikor érett? Mikor tudod, hogy na most jó? Igaz, hogy papírzacskóban, egy banán társaságában jól puhul?

3/ a harmadik nem gasztro-témájú. A társasjátékokról szóló sorozatod nagyon tetszett, mi is ketten játszunk a férjemmel, és sajnos kevés helyen gyűjtik össze azokat a játékokat, amik így is élvezetesek (nem csak gyerekkel...), pláne ilyen jó leírásokkal. Már megvettünk párat az általad bemutatott játékok közül. Kérdésem: nem tervezed folytatni a sorozatot?

Köszi, ha válaszolsz,
üdv: Edit

Lilla írta...

email értesítést kapok minden kommentről :-)

feketebab: szerintem jó a konzerv is, én anno az ázsia bt-ben találtam száraz fekete babot (egy hónappal ezelőttig a fővám téri csarnok aljában voltak, most mellette a sarkon vannak, régen vasedény volt ott, ha ez segít)
2. banán és zacskó nélkül is megpuhul az avokádó (bár lehet h úgy lassabban), csak ne rakd be a hűtőbe, ott megáll/nagyon lelassul a folyamat. akkor jó, ha kicsit puha. de sajnos még ez sem egyértelmű mindig. van ami 1-2 nap múlva jó, van, ami puha lesz, kívülről jónak tűnik, aztán kiderül h ehetetlen. mostanában én jókat vettem, lehet h most kezd szezonja lenni. a lényeg, hogy mielőtt elkészítenél belőle bármit, kóstold meg. nem szabad keserűnek lennie, ha keserű, akkor sajnos kuka.
3. a sorozat azon múlik, hogy kapjuk/vesszük az újabb játékokat. még van 1-2 amiről tudok írni (fogok is hamarosan), aztán akkor lesz új, ha lesz új játékunk. és örülök h tetszik a sorozat!

Lilla írta...

ja és más babot is használhatsz nyugodtan, a lényeg h lehetőleg kisebb szemű legyen

Piffeny írta...

Szuper, köszi a gyors választ! Jó, hogy írod az ázsia bt. elköltözését, nem is tudtam róla (ritkán járok arrafelé).
A babos nachos ma este készül, konzerv fekete babból, és elkészítettem egy sajtmártást is a tortillachips mellé, amit szintén nálad találtam. Nálam sajtmártásban az Iguana étteremé az etalon, és a háziak közül ez áll eddig a legközelebb hozzá.

Egyébként irtó jó a blogod, pár hete találtam csak rá, egyhuzamban olvastam végig, és azóta már egy csomó mindent kipróbáltam, óriási sikerrel!

Játékokról még annyit, nem tudom, ismered-e a szellemlovas nevű boltot (a nyugati környékén), nekem is úgy ajánlották, mi oda mentünk vásárolni, és nagyon segítőkészek, olcsóbb is valamivel, mint máshol, és lehet kölcsönözni is... ha esetleg érdekel (bár én könyvtári könyvet se kölcsönzök, mert finnyás vagyok, hehe).
Van weboldaluk, ugyanezen a néven.