2009. augusztus 31., hétfő

Nektarinos cobbler

cobbler1

Ismét egy amerikai sütemény. Úgy tűnik, van pár klasszikusuk, ami egyezik az ízlésemmel. A ’cobbler’-t – ami egyébként cipészt jelent – Nagy-Britanniában is ismerik, csak ők egy húsos (általában bárány) ételt értenek alatta. A morzsasütihez (crumble) hasonlóan ezt is elkészíthetjük szinte bármilyen gyümölcsből, én most nektarint használtam. Őszibarackon gondolkoztam még, de a nektarint nem kell meghámozni, a barackot pedig igen, úgyhogy győzött a lustaság.

cobbler2

Hozzávalók:

A gyümölcsös részhez:

  • 1,5 kg nektarin
  • 9 evőkanál barnacukor
  • 1,5 teáskanál vanília-kivonat vagy 2 csomag vanillincukor
  • 1,5 evőkanál keményítő
  • fél citrom leve

A tésztához:

  • 18 dkg liszt
  • 11 dkg +2-3 ecőkanál cukor
  • 1 csomag vanillincukor
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 8 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 6-7 evőkanál tejszín
  • 2-3 evőkanálnyi szeletelt mandula

A tálaláshoz:

  • vanília- vagy diófagylalt

A nektarint megmosom, kimagozom, és cikkekre vágom. A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeverés). Egy szögletes sütőtál aljába terítem, megszórom a cukorral, a vanília-kivonattal/vanillin cukorral, a citromlével és a keményítővel, és alaposan összekeverem. Egy tálba szitálom a lisztet és a sütőport, elkeverem a sóval és a cukorral, majd belemorzsolom a vajat. Egy bögrében villával felverem a tojást a tejszínnel, majd a liszthez keverem. Ha szükséges, még egy kis tejszínt adok a tésztához. A tésztát kanállal a gyümölcs tetejére halmozom (nem kell a kupacoknak összeérni, majd elterüla tészta, és az a jó, ha sülés után látszanak a halmok), megszórom 2-3 evőkanál cukorral és a mandulával, majd kb. 45 percig sütöm (amíg aranyszínű lesz a teteje). Forrón vagy langyosan, fagylalttal tálalom.

6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült csirkés bulgur Hétvégén főzős-evős napokat szoktunk tartani, ezért hétfőre olyan ebédet szoktam készíteni, ami hamar elkészül, és kicsit kíméli a gyomrot. A sült csirkemell megmaradt vasárnapról, bulgur mindig van a szekrényben, és parad… Tovább
  • Nektarinos cobbler Ismét egy amerikai sütemény. Úgy tűnik, van pár klasszikusuk, ami egyezik az ízlésemmel. A ’cobbler’-t – ami egyébként cipészt jelent – Nagy-Britanniában is ismerik, csak ők egy húsos (általában bárány) ételt értenek alatt… Tovább
  • Kakaós sült körte Vettünk egy üveg csokoládé likőrt, ami nem fogy túl gyorsan – látszik, hogy nem iszom alkoholt, csak ételekbe használok, és a fagyasztó is tele van tojásfehérjékkel, kombináltam a kettőt némi körtével, és kész is a hétvégi… Tovább
  • Zöldséges thai serpenyős csirke Nagyon nehezen sikerült összehozni ezt az ételt, negyedik vagy ötödik helyen sikerült csak normális kaliforniai paprikát vennem (ott sem sikerült egy zöldet egy pirosat, csak két pirosat, de az akkor már mindegy volt), job… Tovább
  • Mandulás-kávés szelet A női lapozón az egyik rendszeres olvasóm/kommentelőm, ’zizi’ kért gluténmentes, gyorsan elkészíthető sütemény receptet. Bevallom a glutén-diétában nem vagyok otthon, rákerestem, hogy mit kell ignorálni: búzát zabot, rozst… Tovább

3 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Nahát, nagyon szép!

Lilla írta...

iszonyú mennyiségű fagyit lehet vele megenni

szepyke írta...

Ez így délelőttre igazi terrorcselekmény!