2009. szeptember 3., csütörtök

Zöldborsóleves csirkehússal

borsoleves2

Nagyon sokáig kell főzni, de megéri. Annyit tudok hozzáfűzni, hogy: a hétvégén új kedvenc levest avattunk. Ez szerintem mindent elmond.

Hozzávalók:

  • fél csirkemellfilé
  • 30 dkg mirelit zöldborsó
  • 1 fej hagyma
  • 4 szelet bacon vagy ennek megfelelő mennyiségű húsos szalonna
  • 1 liter víz + 1 darab leveskocka (jobb esetben házi alaplé, de abból is elég szerintem fél liter fél liter vízzel felhígítva)
  • 1 dl tejszín
  • 2 dkg vaj

a tálaláshoz:

  • bagett
  • vaj
  • reszelt sajt
  • petrezselyem

A csirkemellet falatnyi darabokra vágom, a bacont és a hagymát apróra kockázom. A megolvasztott vajon pár percig pirítom a hagymát, a húst, és a szalonnát, majd hozzáadom a borsót, felöntöm a húslevessel, és fedő alatt, kis lángon 2-2,5 órát főzöm. Közben párszor megkavarom, és ellenőrzöm, hogy nem kell-e még egy kis vizet önteni rá (nekem kellett a vége felé). Közben elkészítem a krutonokat, a bagettből karikákat vágok, megkenem vajjal, reszelt sajtot szórok rá, és előmelegített sütőben (vagy grillsütőben, ha van) addig sütöm, amíg mindenhol megpirul, és a sajt ráolvad. Végül belekeverem a levesbe a tejszínt, és krutonokkal a tetején, petrezselyemmel megszórva tálalom. Sózni egyáltalán nem kellett, a leveskockától és a szalonnától elég sós lett.

2 fős adag. Inkább egytálétel, mint leves. Eredetileg a női lapozón.

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Thai csirkeleves Újabb thai csirke – kókusztej - mogyoróvaj trió. Már többször lelkesedtem ezért, most nem ismételném magam. Annyit érdemes belőle készíteni, ami frissen elfogy, mert a kínai tészta képes végtelen nagyra megdagadni nem túl … Tovább
  • Avokádókrémleves Hétvégén ismét ellátogattunk Szentendrén a Palapába. Az első alkalommal csúnyán kifogott rajtam a főétel mérete és fűszeressége. Az avokádókrémleves azonban nem hagyott nyugodni, úgyhogy elhatároztuk, ide még vissz… Tovább
  • Kukoricaleves Mindig elcsodálkozom azon, hogy a szüleim gyerekkorában a kukorica csak két dolgot jelentett. Nyáron a főtt kukoricát, és télire takarmányt az állatoknak. Igen rövid idő alatt betört a köztudatba, meglehetősen változa… Tovább
  • Sütőtökkrémleves Kivételesen fakanalat ragadtam két csomópont között. Szokás szerint alig használtam fűszert, a tök és a szalonna tökéletes párost alkotnak, nekem nem hiányzik közülük egy harmadik résztvevő. Hozzávalók: 1 … Tovább
  • Vörösboros paradicsomleves Maradékok hasznosításának indult – bontott vörösbor, ami magában nem fogy, egy evőkanálnyi sűrített paradicsom, háromnegyed kiló fürtös paradicsom – és valami hihetetlen gazdag ízű, sűrű paradicsomleves kerekedett belőle. … Tovább

1 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Hű de guszta ez a leves!