2009. október 26., hétfő

Borsókrémleves szalonna-chipsszel

borsoleves1

Ha jól számolom, ez már a harmadik borsóleves a tejes, és a hosszasan főzött csirkés után. A borsó az egyik kedvenc leves-alapanyagom, a mirelit borsó az egyik legjobb hozadéka a gyorsfagyasztás feltalálásának, mindig van legalább egy fél kiló a mini-fagyasztómban belőle. Nem érdemes túlságosan megsózni a levest (én elég jelképes mennyiségű sót használtam csak), mert a szalonna elég sós, és sokkal érdekesebb úgy, ha a krémes borsó és a ropogós szalonna között sósságban is van némi kontraszt.

Hozzávalók:

  • 30-32 dkg borsó
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5-6 csík bacon
  • 4 dl zöldségalaplé
  • kevés só

Az olajon üvegesre párolom a hagymát, majd hozzáadom az áttört fokhagymát, és kb. egy percig együtt pirítom őket. A egy maroknyi kivételével az összes borsót a hagymához keverem, felöntöm az alaplével, és fedő alatt 10-12 percig főzöm. A fazekat lehúzom a tűzhelyről, leveszem a fedőt, pár percig hűlni hagyom, majd összeturmixolom. Belekeverem a maradék borsót és egy nagyon kevés sót, és fedő alatt pár percig főzöm. Közben egy serpenyőben magas lángon ropogósra sütöm a szalonnát, és félreteszem egy tányérra hűlni. A levest tálkákba szedem, és a tetejére tördelem a szalonnát.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • KarfiolfasírtkaA mai konyhai feladat a kicsiVúnál látott karfiolfasírtkák elkészítése lett volna. Mivel az amúgysem sok hozzávalóból, kettőt is sikerült kihagynom, ez voltaképpen kudarcba fulladt. A végeredmény ennek ellenére jó lett. A pet… Tovább
  • Tökmagos, tojásos krumplisalátaCsak az öntet és a tálalás az én érdemem, de azért álljon itt a recept. Most úgysincs időm többre a konyhában. Hozzávalók:600 g krumplisó, bors5 tojás8 retektökmagopcionális: snidling / újhagyma1 gerezd fokhagyma4 evőkanál ma… Tovább
  • Mini tavaszi tekercsekSzokás szerint otthonülős szilvesztert tartottunk. A szokásos társasjátékozás-filmnézés-kutyavigasztalás mellé, most ez volt az egyik - és a legnagyobb sikert aratott - fogás. Azt hiszem csilisbabos töltelékkel is fogom csiná… Tovább
  • Csirkemell nyári zöldséggelA tél eddigi leghidegebb napján sikerült ezt a nyári ételt összehozni. A cukkini és a sárgarépa szerencsére nem olyan, mint a paradicsom, hogy csak nyáron van íze. Egy változtatást mindenképpen fogok eszközölni legközelebb, k… Tovább
  • Gombás-rizses egytálétel Azt hiszem ez az idei utolsó lecsóra hasonlító fogás a konyhámban. Egy serpenyőben, 20 perc alatt elkészül a piláf módra gombával és zöldségekkel főzött rizs. Telítődtem a paradicsomos-paprikás ízvilággal, hamarosan jönnek… Tovább

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Tökéletes. A színe, az íze, a minden! És a kép is tökéletes! És a ropogós szalonna, jáááááj!:)

Lilla írta...

különösen a ropogós szalonna :-)

Wise Lady írta...

Micsoda színe van!