2009. október 26., hétfő

Borsókrémleves szalonna-chipsszel

borsoleves1

Ha jól számolom, ez már a harmadik borsóleves a tejes, és a hosszasan főzött csirkés után. A borsó az egyik kedvenc leves-alapanyagom, a mirelit borsó az egyik legjobb hozadéka a gyorsfagyasztás feltalálásának, mindig van legalább egy fél kiló a mini-fagyasztómban belőle. Nem érdemes túlságosan megsózni a levest (én elég jelképes mennyiségű sót használtam csak), mert a szalonna elég sós, és sokkal érdekesebb úgy, ha a krémes borsó és a ropogós szalonna között sósságban is van némi kontraszt.

Hozzávalók:

  • 30-32 dkg borsó
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5-6 csík bacon
  • 4 dl zöldségalaplé
  • kevés só

Az olajon üvegesre párolom a hagymát, majd hozzáadom az áttört fokhagymát, és kb. egy percig együtt pirítom őket. A egy maroknyi kivételével az összes borsót a hagymához keverem, felöntöm az alaplével, és fedő alatt 10-12 percig főzöm. A fazekat lehúzom a tűzhelyről, leveszem a fedőt, pár percig hűlni hagyom, majd összeturmixolom. Belekeverem a maradék borsót és egy nagyon kevés sót, és fedő alatt pár percig főzöm. Közben egy serpenyőben magas lángon ropogósra sütöm a szalonnát, és félreteszem egy tányérra hűlni. A levest tálkákba szedem, és a tetejére tördelem a szalonnát.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Tökéletes. A színe, az íze, a minden! És a kép is tökéletes! És a ropogós szalonna, jáááááj!:)

Lilla írta...

különösen a ropogós szalonna :-)

Wise Lady írta...

Micsoda színe van!