2009. október 17., szombat

Gnocchi

gnocchi2

Ki akartam próbálni, milyen a házi gnocchi. Nos nem rossz. Sőt. De jobb úgy nekivágni, ha van 1-2 gyurmázós, óvodáskorú gyerek a közelben, akikkel meg lehet osztani a hengergetés-villával csíkozás munkafázisokat, mert nekem egyedül, elsőre elég sokáig tartott. Persze jobb lett, mint a bolti nudli, de türelmetlen típus vagyok.

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 20-25 dkg liszt
  • 1 tojás

A burgonyát alaposan megmosom, héjában megfőzöm, forrón megpucolom és átnyomom. Ha langyosra hűlt a burgonya, hozzáadom a tojást és a lisztet, megsózom, és összegyúrom. Akkor jó a tészta, ha a táltól és a kezünktől is elválik. Kb. maroknyi adagokat tépek a tésztából, és lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagra hengergetem. Két centis darabokra vágom, és villával kicsit megnyomom, hogy csíkos legyen. Enyhén sós vizet forralok, és megfőzöm a nudlikat – miután mindegyik felúszott a fazék aljáról, még 2-3 percig főzöm-, majd leszűröm és tetszőleges szósszal tálalom.

3-4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Háromsajtos rizottó Ez a rizottó felborította kissé a rangsoromat, hogy melyik is a kedvencem a meglehetősen sokféle közül, amit készíteni szoktam. Nem én vagyok a penészes sajtok legnagyobb rajongója, inkább a kemény és a friss sajtokat szeret… Tovább
  • Póréhagymás csirkefasírt Újabb maradékból készült étel, ezúttal egy kis főtt csirkehúst használtam fel egy teljesen új fogáshoz, ami ráadásul a fogyókúrámba is beilleszthető (a kitűzött cél 25%-a már megvan). A húsgolyókat nem bő olajban sütöttem,… Tovább
  • Kókuszos csirkenyársak Elsőre furcsának tűnhet a kókuszreszelékbe forgatott hús, pedig nem kéne az legyen, mandulát és diót viszonylag gyakran használunk húsételekhez, ezekhez pedig (felhasználási körben legalábbis) eléggé hasonlít a kókusz. Ola… Tovább
  • Feketebab-chili Vettem egy kiló száraz fekete babot, amiből azt hiszem, elég sokféle ételt ki fogok tudni próbálni. Először egy vegetáriánus chilit készítettem, így akár böjtre is kiváló, de aki nem bírja hús nélkül megenni, tegyen bele e… Tovább
  • Rakott tőkehal Tőkehalat még sosem vettem ezelőtt, egy alkalom után a tapasztalatok: kiolvasztás közben elég sok vizet engedett magából, sütés előtt ezért érdemes felolvasztani, különben főzés lesz a dologból, az eddig elfogyasztott két … Tovább

9 megjegyzés:

szepyke írta...

Én a szomszéd kislányait szoktam néha gyerekmunkára fogni... Mostanában tárgyaljuk a nagyszobaablak pucolása - mit kérnek, milyen sütit című témát.:)))

Lilla írta...

nem igazán ismerem még a szomszédokat, és óvodás gyereket nem láttam, inkább csak babák vannak... ööö nem tudom írhatom-e, hogy nálunk ki pucolja az ablakokat (2 plussz egy erkélyajtó)... az, aki szék nélkül is eléri a tetejüket is... és minden sütinek nagyon örül :-)

Bombadil Toma írta...

én sem szeretek ezzel molyolni sokszor, ezért félévente rá szánok pár órát, és ipari mennyiséget szoktam egyszerre készíteni. majd a "felesleget" nyersen, kis liszttel megszórva egy tálcára téve beteszem a fagyasztóba és mikor megfagy, adagonként zacskózom. így fél évig is elvan a fagyasztóban és bármikor rendelkezésre áll.

Lilla írta...

én is ezt tenném ha nem 19 literes lenne a fagyasztóm... ez elég sok dolgot meghatároz azért.

szepyke írta...

Lilla, 19 liternyi fagyi! Wow!
:)))

Vagy az nem alapélelmiszer? Nem? Francba...:))

szepyke írta...

Jah, és jó annak, aki rendelkezik valakivel, aki eléri az ablak tetejét, és nem SZÉDÜÜÜÜÜL...
Nah, jah. Vagy csak mondja... Így marad a gyerekmunka. És már nem ovisok, iskolás nagylány mindkettő!:) Pont munkára foghatóak!:))))) És szeretik a sütit is:) Tökéletes szomszédok!

Lilla írta...

hehe 19 liter fagyi, jó is lenne.... jó ha 1 liter befér... azért büszke vagyok magamra elég jól nyomom a pult alatti hűtővel, amiben csak minifagyasztó van.

Wise Lady írta...

Gyönyörűek!
Lilla, krumplisnudli és nem gnocchi?

Lilla írta...

nem szeretem a pirított zsemlemorzsába forgatott krumplinudlit. úgyhogy nem is csináltam még (és ha rajtam múlik nem is fogok), úgyhogy nekem marad ez gnocchi és csupaszon szósszal eszem :-)