2009. október 1., csütörtök

Zöldborsós, csirkés rizottó

rizotto1

Rengeteg mirelit borsó van a mini fagyasztómban, ezért folyamatosan borsós ételekben gondolkozom, a nagy töprengésben rájöttem, hogy borsós rizottó még nem volt. Ezen sürgősen változtatni kellett, úgyhogy főztem egy adagot. Szalonnát nem akartam eredetileg alá tenni, de volt itthon egy kis maradék, ami, átnézve a főzési terveimet a hétre, semmi másba nem illett volna bele, úgyhogy elhasználtam a kb. 5 dkg húsos szalonnát. Nem tett neki rossza, sőt!

Hozzávalók:

  • 30 dkg arborio rizs
  • 20-25 dkg apróra vágott csirkemellfilé
  • 1 pohár fehérbor
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 nagy bögre mirelit borsó
  • 1-2 maréknyi reszelt sajt
  • diónyi vaj
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • (esetleg 1-2 szelet húsos szalonna)

Az alaplevet elkezdem melegíteni, hogy mire szükség lesz rá, felforrjon. A felhevített olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a rizst és az áttört fokhagymát, majd miután opálossá válik a rizs, ráöntöm a bort. Miután a rizs magába szívta az összes bort, mellédobom a csirkehúst, átforgatom, és elkezdem merőkanalanként adagolni az alaplevet, és állandó keverés mellett addig főzöm a rizst, amíg a belseje még kicsit roppanós marad. Amikor az alaplének már kevesebb, mint a fele van már csak meg, hozzáadom a rizshez a borsót. Miután a rizs megfőtt, leveszem a tűzhelyről, belekeverem a vajat és a sajtot, sóval, borssal ízesítem, és lefedve 10 percig állni hagyom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült csirke fokhagymamártással A legtöbb zöldség a sütőben teljesen más ízt kap, mint főzve vagy párolva. A különböző hagymák klasszikus példák erre, de érdemes kipróbálni a sült sárgarépát is. A hús mellett sült fokhagymát általában csak magában adják … Tovább
  • Sült csirkecomb körtés-sajtos rizzsel Volt négy csirkecomb a fagyasztóban, és némi gorgonzola a hűtőben, amit némi gondolkodás után a következő formában párosítottam össze. Egy darabig még a gorgonzola-mártáson is gondolkodtam, de aztán arra jutottam, hogy a m… Tovább
  • Sáfrányos rizottó A sáfrány a középkorban Magyarországon is elterjedt fűszer volt, termesztették is, és használták is. Azóta „kiment a divatból”, leginkább olasz és spanyol receptekben lehet vele találkozni, és a legtöbb helyen kapható sáfr… Tovább
  • Fokhagymás-babos pulyka Nagyon egyszerű, és kevés ügyködést kívánó babos egytálételt főztem – ráadásul túl sok edény sem kell hozzá, újabb piros pont. Elég sokat, két órát kell eltöltenie a sütőben, én fél óránként ellenőriztem, de ez végül feles… Tovább
  • Chili con carne Nem boncolgatnék eredetet és igaziságot ennél az ételnél, nem vagyok se mexikói, se texasi, hogy érdemben tudjak nyilatkozni. rövid keresgélés után kiderült, hogy rengeteg variációja van, milyen bab van benne, van-e benne … Tovább

2 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Finom:)

szepyke írta...

Finom, és hoztam a tányéromat is hozzá! Egy pizzatányért, ha nem baj....:)))