2009. október 1., csütörtök

Zöldborsós, csirkés rizottó

rizotto1

Rengeteg mirelit borsó van a mini fagyasztómban, ezért folyamatosan borsós ételekben gondolkozom, a nagy töprengésben rájöttem, hogy borsós rizottó még nem volt. Ezen sürgősen változtatni kellett, úgyhogy főztem egy adagot. Szalonnát nem akartam eredetileg alá tenni, de volt itthon egy kis maradék, ami, átnézve a főzési terveimet a hétre, semmi másba nem illett volna bele, úgyhogy elhasználtam a kb. 5 dkg húsos szalonnát. Nem tett neki rossza, sőt!

Hozzávalók:

  • 30 dkg arborio rizs
  • 20-25 dkg apróra vágott csirkemellfilé
  • 1 pohár fehérbor
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 nagy bögre mirelit borsó
  • 1-2 maréknyi reszelt sajt
  • diónyi vaj
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • (esetleg 1-2 szelet húsos szalonna)

Az alaplevet elkezdem melegíteni, hogy mire szükség lesz rá, felforrjon. A felhevített olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a rizst és az áttört fokhagymát, majd miután opálossá válik a rizs, ráöntöm a bort. Miután a rizs magába szívta az összes bort, mellédobom a csirkehúst, átforgatom, és elkezdem merőkanalanként adagolni az alaplevet, és állandó keverés mellett addig főzöm a rizst, amíg a belseje még kicsit roppanós marad. Amikor az alaplének már kevesebb, mint a fele van már csak meg, hozzáadom a rizshez a borsót. Miután a rizs megfőtt, leveszem a tűzhelyről, belekeverem a vajat és a sajtot, sóval, borssal ízesítem, és lefedve 10 percig állni hagyom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rizottóval töltött cukkini Van egy szokásos “alap” töltött cukkini receptem, de ott mindig probléma, hogy mi lesz a kivájt cukkini-darabokkal, ezért csak be szoktam szórni a tepsibe a cukkinik mellé, hogy majd csak megsül külön az is, és megeszegetj… Tovább
  • Töltött paradicsom Este születésnapi dőzsölésre mentünk, ezért könnyű ebédet terveztem. Egy ideje keringett már a fejemben a töltött paradicsom, aztán némi google-zás után megtaláltam a szimpatikus változatot fűszerkert-nél. Igazából csak ad… Tovább
  • Rizottó a kertbőlMostanában kicsit nehezen veszem rá magam a fényképezésre. A főzéssel és az írással nincs probléma, de a fényképezés most kicsit nehézkes. Pedig ma a tegnapi nappal ellentétben még fény is lenne hozzá. Úgyhogy most kép nélkül… Tovább
  • Sóskás rizottó Nem vagyok egy nagy kertész, nálam a szobanövények is lassan, de biztosan pusztulnak (legalább mindig van hely az újonnan érkezőknek), és az biztos, hogy nem tennék lépéseket egy virágágyásért. Azt hiszem, kicsit olyan vag… Tovább
  • Cukkini-brie gratin Nagyon régen kinéztem a GoodFood-on ezt a receptet, hiszen, amiben ennyi nagy kedvenc (rizs, szalonna, cukkini és brie – mást nem is nagyon tartalmaz) van, az csak jó lehet. Jó is lett :-) Amit valószínűleg legközelebb kih… Tovább

2 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Finom:)

szepyke írta...

Finom, és hoztam a tányéromat is hozzá! Egy pizzatányért, ha nem baj....:)))