2009. október 1., csütörtök

Zöldborsós, csirkés rizottó

rizotto1

Rengeteg mirelit borsó van a mini fagyasztómban, ezért folyamatosan borsós ételekben gondolkozom, a nagy töprengésben rájöttem, hogy borsós rizottó még nem volt. Ezen sürgősen változtatni kellett, úgyhogy főztem egy adagot. Szalonnát nem akartam eredetileg alá tenni, de volt itthon egy kis maradék, ami, átnézve a főzési terveimet a hétre, semmi másba nem illett volna bele, úgyhogy elhasználtam a kb. 5 dkg húsos szalonnát. Nem tett neki rossza, sőt!

Hozzávalók:

  • 30 dkg arborio rizs
  • 20-25 dkg apróra vágott csirkemellfilé
  • 1 pohár fehérbor
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 nagy bögre mirelit borsó
  • 1-2 maréknyi reszelt sajt
  • diónyi vaj
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • (esetleg 1-2 szelet húsos szalonna)

Az alaplevet elkezdem melegíteni, hogy mire szükség lesz rá, felforrjon. A felhevített olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a rizst és az áttört fokhagymát, majd miután opálossá válik a rizs, ráöntöm a bort. Miután a rizs magába szívta az összes bort, mellédobom a csirkehúst, átforgatom, és elkezdem merőkanalanként adagolni az alaplevet, és állandó keverés mellett addig főzöm a rizst, amíg a belseje még kicsit roppanós marad. Amikor az alaplének már kevesebb, mint a fele van már csak meg, hozzáadom a rizshez a borsót. Miután a rizs megfőtt, leveszem a tűzhelyről, belekeverem a vajat és a sajtot, sóval, borssal ízesítem, és lefedve 10 percig állni hagyom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

2 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Finom:)

szepyke írta...

Finom, és hoztam a tányéromat is hozzá! Egy pizzatányért, ha nem baj....:)))