2010. január 5., kedd

Fánk

IMG_4192
Nem vagyok nagy fánk fogyasztó, de néha elcsábulok egy darabra a gyorséttermekben. Nem értem a filmekben a rendőröket, akik egy hatalmas doboznyit meg tudnak enni belőle egy ültő helyükben. Én erre képtelen vagyok. Ipari mennyiségű hasábburgonyát tudok megenni, de a fánk más, abból limitált a befogadó képességem.
Wise Ladynél láttam roppant ígéretes fánkokat, kipróbáltam, hátha megy ez nekünk is. Ment. Ez az adag (17 vagy 18 db lett belőle) elég volt kettőnknek ebédre és másnap reggelire. Az élesztőn szerintem megpróbálok legközelebb csökkenteni kicsit, mert az én gyomromnak ez túl sok, de ez az én egyéni problémám, hogy kívül belül nem bírom az élesztőt, a recept tökéletes.
IMG_4196
Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg rétesliszt
  • 2 dkg élesztő (4 g porélesztő, azzal nem ég a gyomrom)
  • 1 púpos evőkanál cukor
  • csipet só
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
A tetejére:
  • csokoládé
  • dekorcukor/kókuszreszelék/csokidara
A kétféle lisztet összekevertem a sóval, a porélesztővel és a cukorral, először megolvasztom a mikróban a vajat, utána meglangyosítom a tejet, végül kicsit átmelegítem a lisztes keveréket. Az összes hozzávalót a liszthez adom, és pár perc alatt sima tésztává dagasztom. Konyharuhával letakarom, és meleg helyen a kétszeresére kelesztem. Lisztezett deszkán átgyúrom, 1,5 cm vastagra nyújtom, két pohárral (nekem a kicsi napolajos kupak volt ) gyűrűket szaggatok belőle, és konyharuhával lefedve még egy kicsit kelesztem. Egy mély fazékban jó sok olajat melegítek, és pár perc alatt megsütöm a fánkokat (először az eddig felfelé lévő oldalukat). közben csokoládét olvasztok, és a már megsült darabok tetejét megkenem csokoládéval, és megszórom színes cukorral.
17-18 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vöröslencsés kenyér Nem vagyok se nagy kenyér-sütő, se nagy kenyér-fogyasztó. Néha valahogy mégis megpróbálkozom vele (egyrészről hátha megszeretem a kenyeret, másrészről, hogy vajon tudok-e kenyeret sütni). Ez a lencsés kenyér nagyon finom l… Tovább
  • TonhalkrémMájkrémet sem túl bonyolult házilag készíteni, a tonhalkrém azonban magasan veri gyorsaságban és egyszerűségben. Mindössze néhány percre és egy turmixra/aprítóra van hozzá szükség. Vendégeknek, mindenféle alakúra kiszúrt kis … Tovább
  • Epres palacsinta Egy kis tavaszi hedonizmus, ez a legjobb időszak, van végre eper és spárga, lehet tobzódni a jobbnál-jobb ételekben. A krémhez én 2 napig konyharuhában csöpögtetett tejfölt használtam, ami olyan sűrű lett, hogy el sem tudt… Tovább
  • Kétszínű gofri (laktózmentes) Ezt is a Nők Lapja Konyháből csináltam, de ez működött a múltkori epres rolóval ellentétben. Egy kicsit tömörebb volt, mint amit anyám szokott sütni, de azzal ellentétben ez laktózmentes, és a kétféle szín miatt mégiscsak … Tovább
  • Hajtogatott kakaós kiflik Frissen a sütőből kivéve a legjobb, de a rengeteg vajas-kakaós krémnek köszönhetően másnapra sem száradnak ki ezek a hajtogatott-élesztős tésztából készülő kiflik. A tésztából szerintem nem érdemes kevesebbnek nekiállni, n… Tovább

5 megjegyzés:

Kata írta...

Nagyon jól néznek ki a fánkok! Az élesztőből szerintem max. fél dekát tudsz kispórolni...én is minimalizálni szoktam, de szerintem másfél deka kellene a 32,5 dkg liszthez.

Lilla írta...

a fél deka már 25%os csökkentés :-)

Kata írta...

Igen:)az arány számít, nem a mennyiség...

Névtelen írta...

Nagyon felcsigáztál vele, így el is készítettük a kislányom közreműködésével :) Tej helyett vizet használtunk és így is tökéletes lett. Köszönjük! :)

Képek az eseményről itt:
http://horvathlolli.multiply.com/journal/item/114/Farsang


Eszti

Lilla írta...

aranyos kiscsaj :-)