2010. január 5., kedd

Fánk

IMG_4192
Nem vagyok nagy fánk fogyasztó, de néha elcsábulok egy darabra a gyorséttermekben. Nem értem a filmekben a rendőröket, akik egy hatalmas doboznyit meg tudnak enni belőle egy ültő helyükben. Én erre képtelen vagyok. Ipari mennyiségű hasábburgonyát tudok megenni, de a fánk más, abból limitált a befogadó képességem.
Wise Ladynél láttam roppant ígéretes fánkokat, kipróbáltam, hátha megy ez nekünk is. Ment. Ez az adag (17 vagy 18 db lett belőle) elég volt kettőnknek ebédre és másnap reggelire. Az élesztőn szerintem megpróbálok legközelebb csökkenteni kicsit, mert az én gyomromnak ez túl sok, de ez az én egyéni problémám, hogy kívül belül nem bírom az élesztőt, a recept tökéletes.
IMG_4196
Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg rétesliszt
  • 2 dkg élesztő (4 g porélesztő, azzal nem ég a gyomrom)
  • 1 púpos evőkanál cukor
  • csipet só
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
A tetejére:
  • csokoládé
  • dekorcukor/kókuszreszelék/csokidara
A kétféle lisztet összekevertem a sóval, a porélesztővel és a cukorral, először megolvasztom a mikróban a vajat, utána meglangyosítom a tejet, végül kicsit átmelegítem a lisztes keveréket. Az összes hozzávalót a liszthez adom, és pár perc alatt sima tésztává dagasztom. Konyharuhával letakarom, és meleg helyen a kétszeresére kelesztem. Lisztezett deszkán átgyúrom, 1,5 cm vastagra nyújtom, két pohárral (nekem a kicsi napolajos kupak volt ) gyűrűket szaggatok belőle, és konyharuhával lefedve még egy kicsit kelesztem. Egy mély fazékban jó sok olajat melegítek, és pár perc alatt megsütöm a fánkokat (először az eddig felfelé lévő oldalukat). közben csokoládét olvasztok, és a már megsült darabok tetejét megkenem csokoládéval, és megszórom színes cukorral.
17-18 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Körtés-csokoládés minirétes Az első adag még muszájból készült – mit kezdjünk a maradék pár réteslappal, és nincs annyi gorgonzola a világon, hogy az összes itthon lévő körte elfogyjon.Aztán kiderült, hogy nagyon jó. Még szerintem is, pedig én nem szer… Tovább
  • Kávés-fehércsokoládés benyomott keksz Kissé sok vajat vásároltam, úgyhogy sütni kellett. Meg amúgyis két este alatt ledaráltam egy Hannah Swensen könyvet, úgyhogy két vágyam volt: keksz és kávé. Egy-egy kötet napokra megemeli a koffein-fogyasztásomat. És a keksz… Tovább
  • Bounty torta A recept alapja a Táfelspicc-ről van (ez se gyakran fordul elő velem). Szembejött a kókusz és a csokoládé, és tudtam, hogy nekem ez KELL. Mivel kettőnk közül csak én ehetek olajos magvakat, külön sütni-főzni meg utálok, ezér… Tovább
  • Fánk Nem vagyok nagy fánk fogyasztó, de néha elcsábulok egy darabra a gyorséttermekben. Nem értem a filmekben a rendőröket, akik egy hatalmas doboznyit meg tudnak enni belőle egy ültő helyükben. Én erre képtelen vagyok. Ipari … Tovább
  • Étcsokoládés crinkles Újabb amerikai keksz-féle a múltkori chocolate chip cookies után. A kiindulópont az volt, hogy van egy tojásom, ami már csak 2 napig jó, az eltervezett ételekbe viszont nem kell egy sem. Mi legyen vele? Süssek valamilyen … Tovább

5 megjegyzés:

Kata írta...

Nagyon jól néznek ki a fánkok! Az élesztőből szerintem max. fél dekát tudsz kispórolni...én is minimalizálni szoktam, de szerintem másfél deka kellene a 32,5 dkg liszthez.

Lilla írta...

a fél deka már 25%os csökkentés :-)

Kata írta...

Igen:)az arány számít, nem a mennyiség...

Névtelen írta...

Nagyon felcsigáztál vele, így el is készítettük a kislányom közreműködésével :) Tej helyett vizet használtunk és így is tökéletes lett. Köszönjük! :)

Képek az eseményről itt:
http://horvathlolli.multiply.com/journal/item/114/Farsang


Eszti

Lilla írta...

aranyos kiscsaj :-)