2010. január 5., kedd

Fánk

IMG_4192
Nem vagyok nagy fánk fogyasztó, de néha elcsábulok egy darabra a gyorséttermekben. Nem értem a filmekben a rendőröket, akik egy hatalmas doboznyit meg tudnak enni belőle egy ültő helyükben. Én erre képtelen vagyok. Ipari mennyiségű hasábburgonyát tudok megenni, de a fánk más, abból limitált a befogadó képességem.
Wise Ladynél láttam roppant ígéretes fánkokat, kipróbáltam, hátha megy ez nekünk is. Ment. Ez az adag (17 vagy 18 db lett belőle) elég volt kettőnknek ebédre és másnap reggelire. Az élesztőn szerintem megpróbálok legközelebb csökkenteni kicsit, mert az én gyomromnak ez túl sok, de ez az én egyéni problémám, hogy kívül belül nem bírom az élesztőt, a recept tökéletes.
IMG_4196
Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg rétesliszt
  • 2 dkg élesztő (4 g porélesztő, azzal nem ég a gyomrom)
  • 1 púpos evőkanál cukor
  • csipet só
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
A tetejére:
  • csokoládé
  • dekorcukor/kókuszreszelék/csokidara
A kétféle lisztet összekevertem a sóval, a porélesztővel és a cukorral, először megolvasztom a mikróban a vajat, utána meglangyosítom a tejet, végül kicsit átmelegítem a lisztes keveréket. Az összes hozzávalót a liszthez adom, és pár perc alatt sima tésztává dagasztom. Konyharuhával letakarom, és meleg helyen a kétszeresére kelesztem. Lisztezett deszkán átgyúrom, 1,5 cm vastagra nyújtom, két pohárral (nekem a kicsi napolajos kupak volt ) gyűrűket szaggatok belőle, és konyharuhával lefedve még egy kicsit kelesztem. Egy mély fazékban jó sok olajat melegítek, és pár perc alatt megsütöm a fánkokat (először az eddig felfelé lévő oldalukat). közben csokoládét olvasztok, és a már megsült darabok tetejét megkenem csokoládéval, és megszórom színes cukorral.
17-18 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sonkás-sajtos szendvicsNem biztos, hogy ez tekinthető receptnek, de az “eredetijét” martha stewartnál láttam, szóval más is “kinevezte” már annak. Nem szoktunk szendvicset enni, kenyeret szinte soha, maximum a sparból kiflit, azt is padlizsánkrémme… Tovább
  • Almás csirkesaláta A hamburger-projekt után, most azt hiszem szendvics- és jégkrém-projekt zajlik, bár ezt így még nem fogalmaztam meg magamnak. Levinek saját bevallása szerint hatalmas élmény volt amikor Nagy-Britanniában járt, hogy a szendvi… Tovább
  • Sült csirkés szendvics A “gyors szárnyas ételek”-ben láttam egy hasonló csirkés szendvicset, amit a mi ízlésünkre formáltam. Amúgy más is gyros szárnyasételeknek meg gyros süteményeknek hívja a sorozatot? Na jó én nem, de Levi igen, és kíváncsi va… Tovább
  • Nacho babbal és sült paprikával Mostanában jó sok ‘comfort-food’-ot ettünk, a “környékbeli” cukrászdákat is elkezdtük tesztelni. És hát eddig nem annyira nagyon fényes a helyzet. Nem tudom, hogy érdemes-e kell-e nekik külön posztot szentelni. Mindenesetre… Tovább
  • Sonkás-dinnyés szendvics Ezen azt hiszem nem nagyon van mit részletezni. Hétfőre általában olyan ebédet szoktam csinálni, ami 10-15 perc alatt elkészül, szendvics, főzelék és hasonlók. Van egy jegyzetfüzetem, mindenféle tervvel (dohányzóasztaltól … Tovább

5 megjegyzés:

Kata írta...

Nagyon jól néznek ki a fánkok! Az élesztőből szerintem max. fél dekát tudsz kispórolni...én is minimalizálni szoktam, de szerintem másfél deka kellene a 32,5 dkg liszthez.

Lilla írta...

a fél deka már 25%os csökkentés :-)

Kata írta...

Igen:)az arány számít, nem a mennyiség...

Névtelen írta...

Nagyon felcsigáztál vele, így el is készítettük a kislányom közreműködésével :) Tej helyett vizet használtunk és így is tökéletes lett. Köszönjük! :)

Képek az eseményről itt:
http://horvathlolli.multiply.com/journal/item/114/Farsang


Eszti

Lilla írta...

aranyos kiscsaj :-)