2010. január 5., kedd

Fánk

IMG_4192
Nem vagyok nagy fánk fogyasztó, de néha elcsábulok egy darabra a gyorséttermekben. Nem értem a filmekben a rendőröket, akik egy hatalmas doboznyit meg tudnak enni belőle egy ültő helyükben. Én erre képtelen vagyok. Ipari mennyiségű hasábburgonyát tudok megenni, de a fánk más, abból limitált a befogadó képességem.
Wise Ladynél láttam roppant ígéretes fánkokat, kipróbáltam, hátha megy ez nekünk is. Ment. Ez az adag (17 vagy 18 db lett belőle) elég volt kettőnknek ebédre és másnap reggelire. Az élesztőn szerintem megpróbálok legközelebb csökkenteni kicsit, mert az én gyomromnak ez túl sok, de ez az én egyéni problémám, hogy kívül belül nem bírom az élesztőt, a recept tökéletes.
IMG_4196
Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg rétesliszt
  • 2 dkg élesztő (4 g porélesztő, azzal nem ég a gyomrom)
  • 1 púpos evőkanál cukor
  • csipet só
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
A tetejére:
  • csokoládé
  • dekorcukor/kókuszreszelék/csokidara
A kétféle lisztet összekevertem a sóval, a porélesztővel és a cukorral, először megolvasztom a mikróban a vajat, utána meglangyosítom a tejet, végül kicsit átmelegítem a lisztes keveréket. Az összes hozzávalót a liszthez adom, és pár perc alatt sima tésztává dagasztom. Konyharuhával letakarom, és meleg helyen a kétszeresére kelesztem. Lisztezett deszkán átgyúrom, 1,5 cm vastagra nyújtom, két pohárral (nekem a kicsi napolajos kupak volt ) gyűrűket szaggatok belőle, és konyharuhával lefedve még egy kicsit kelesztem. Egy mély fazékban jó sok olajat melegítek, és pár perc alatt megsütöm a fánkokat (először az eddig felfelé lévő oldalukat). közben csokoládét olvasztok, és a már megsült darabok tetejét megkenem csokoládéval, és megszórom színes cukorral.
17-18 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Joghurtos csokoládéfagylalt Rákaptam a házi fagylalt készítésre, ami mindig úgy indul, hogy előveszek egy nagy doboz 0%-os joghurtot, aztán hol-ez-hol-az kerül bele. Nagyon sok fagyi fogy nálunk, és nem akarok még gömbölyűbb lenni, ezért nem tejszíne… Tovább
  • “Zserbó”-nápolyi Nem vagyok egy nagy ostyalap felhasználó, eddig összesen egyszer vettem, és már akkor eszembe jutott, hogy mi lenne, ha zserbó-szerűen készíteném el, lekvárral, dióval (mogyoróval) és csokoládéval a tetején. Most jött el a… Tovább
  • Fehércsokoládés fagylalt(alap)A desszert fölött érzett izgatottságunk miatt fénykép (még) nincsen, expressz sebességgel fogyott el eddig mindkét adag. Levi szerint ez az eddigi legjobb fagyim, úgyhogy valószínűleg fog még párszor készülni. Hátha előbb-utó… Tovább
  • Csokoládékrémes muffin II. Alapvetően elégedett vagyok a vincze kiadó szakácskönyvtár sorozatával, a sok kis könyvből 5 megvan, gyakran forgatom őket és gyakran is főzök (sütök) belőlük, és egy iszonyatosan nagy katasztrófát leszámítva eddig mindig … Tovább
  • Csokoládés túrótorta A ribizlis túrótortának már az első falatánál eszembe jutott, hogy jó-jó, de ez rémesen ribizlis savanyú, sokkal jobban csúszna nekem gyümölcs helyett egy kis étcsokoládés ganache-sal a tetején. És valóban. Szerintem sokka… Tovább

5 megjegyzés:

Kata írta...

Nagyon jól néznek ki a fánkok! Az élesztőből szerintem max. fél dekát tudsz kispórolni...én is minimalizálni szoktam, de szerintem másfél deka kellene a 32,5 dkg liszthez.

Lilla írta...

a fél deka már 25%os csökkentés :-)

Kata írta...

Igen:)az arány számít, nem a mennyiség...

Névtelen írta...

Nagyon felcsigáztál vele, így el is készítettük a kislányom közreműködésével :) Tej helyett vizet használtunk és így is tökéletes lett. Köszönjük! :)

Képek az eseményről itt:
http://horvathlolli.multiply.com/journal/item/114/Farsang


Eszti

Lilla írta...

aranyos kiscsaj :-)