2010. január 17., vasárnap

Joghurtos citromkrém

citromkrem1

Ezt a desszertet készítettük karácsonyra, bár semmi „karácsonyi” nincs benne, az év bármely napján elkészíthető. A lemon curd egy brit tojássárgájás citromkrém, amit házilag is elő lehet állítani, nekem azonban a gyorsaság volt a fő szempont a desszert kiválasztásánál, hogy ne a konyhában teljen el a karácsony, ezért bolti üveges citromkrémet használtam (és nem volt vele semmi probléma, nagyon finom volt).

Hozzávalók:

  • 3 nagy doboz natúr joghurt (nem 0%-os)
  • 3 dl tejszín
  • cukor
  • 30 dkg lemon curd (tojássárgájával készült főzött citromkrém)
  • málna (kb. 30 dkg)
  • a tálaláshoz keksz

Egy szűrőt kibélelek tiszta konyharuhával, és egy nagy edény fölé teszem. Beleöntöm a joghurtot, és 4-5 órán át hagyom kicsöpögni. Kevés cukorral felverem a tejszínt, és a málnát kicsit megcukrozom. Ha fagyasztott málnál használok, akkor felhasználás előtt hagyom kiolvadni, és egyszerűen összekeverem a cukorral. Ha van friss málna, akkor cukrozás után kanállal kicsit szétnyomkodom, hogy az egész szemek mellett legyen alatta némi málnapüré és –lé is. A joghurtot a citromkrémet és a tejszínhabot óvatosan, nagyjából összekeverem (szépen néz ki, ha vannak benne eltérő színű részek), és hat üvegtálkába szedem. A tetejére kanalazom a málnát, és keksszel tálalom.

6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Leveles tésztában sült gombás rizs Lehet persze előkelőbb nevet adni neki, a tésztában sült franciául „en croute”, a gombát és a rizst sajnos nem tudom, mert nem tudok franciául. Mindenesetre azt nem árt megtanulni, hogy az „en croute” mit jelent, mert ango… Tovább
  • Gombás spagetti Teljesen minimalista gombás spagetti, de nem hagyhattam ki, hogy ne tegyek bele egy kis szárított vargányát, ha egyszer „ott figyel” a szekrényben. Azt hittem, hogy a mindössze 25 grammos doboz semmire sem lesz elég, de má… Tovább
  • Mangós-chilis csirkecomb Nagyon jó volt a hús is, bár ott vétettem egy hibát, túlérett mangót használtam hozzá (ez a képeken látszik is, mert nagyon sötét a gyümölcs). Amitől elveszett a mangó fűszeres íze, gyakorlatilag pontosan olyan volt, minth… Tovább
  • Vaníliás koszorú Klasszikus teasütemény, biztosan mindenki ismeri, szerintem minden kézzel írt receptes füzetkében benne van. Sőt egy szakácskönyvben olyan verziót is láttam, hogy kevés baracklekvárral kell csak összeragasztani, és utána f… Tovább
  • Mogyorós-kókuszos csirke Van egy bontott mogyoróvajam, ami pár hónap múlva lejár, ideje volt nekilátni az üveg kiürítésének. mivel a kenyérre kenés nem opció – kipróbáltam, és nem ízlik, az pedig, hogy még lekvárt is kenjek a tetejére, amerikai mó… Tovább

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Imádom a savanykás édességet. A málnát nem kérem, de a többi jöhet!:)