2010. március 21., vasárnap

Vaníliás koszorú

vaniliaskoszoru1

Klasszikus teasütemény, biztosan mindenki ismeri, szerintem minden kézzel írt receptes füzetkében benne van. Sőt egy szakácskönyvben olyan verziót is láttam, hogy kevés baracklekvárral kell csak összeragasztani, és utána fel kell tölteni málnalekvárral a mélyedést (ez nekem kicsit túlzó és túlontúl pepecselős). Ebből az adagból szerintem elég sok lesz, de érdemes ennyit készíteni, mert sokáig eláll, és csak jobb lesz, ahogy puhul.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 csomag vanillincukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • baracklekvár
  • vaníliás porcukor a hempergetéshez

A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a porcukrot, a vanillincukrot, a citromlevet, a tojássárgájákat, és összegyúrom. Ha szükséges (nekem kellett) kevés vizet adok hozzá, és minimum egy órára a hűtőbe teszem. Két tepsit kibélelek sütőpapírral, a sütőt előmelegítem 180 fokra, és a tésztát kb. 2 mm vastagra nyújtom. Köröket szúrok ki a tésztából, és minden második körből egy pici szaggató segítségével karikát csinálok. Pár perc alatt megsütöm (ha az alja kezd pirulni már jó is), és a lyukas korongokat forrón vaníliás porcukorba forgatom. Miután kihűltek egy teli és egy lyukas korongot összeragasztok baracklekvárral, és fémdobozba teszem a kész süteményeket, hogy megpuhuljanak.

2 kisebb vagy 1 jó nagy doboznyi lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fehércsokoládés fagylalt(alap)A desszert fölött érzett izgatottságunk miatt fénykép (még) nincsen, expressz sebességgel fogyott el eddig mindkét adag. Levi szerint ez az eddigi legjobb fagyim, úgyhogy valószínűleg fog még párszor készülni. Hátha előbb-utó… Tovább
  • Cheesecake aka túrótorta “muffin” Az egész onnan indult, hogy vettünk Hollandiában egy adag pöttyös és csíkos muffinpapírt, és édesség gyanánt egy hétig pudingot ettünk, azaz már hiányzott valami szilárd desszert. És nyilván muffint kellett sütni, mert hát… Tovább
  • Csokoládés pite (laktózmentes) Hugi teljesen laktózmentes hónapot tart, azaz nincs semmi “normál” tejtermék és hasonlók laktáz tablettával (ami mellesleg a legdizájnosabban csomagolt gyógyszer), csak laktózmentes élelmiszerek. Utána állítólag jobban fogj… Tovább
  • Joghurtos csokoládéfagylalt Rákaptam a házi fagylalt készítésre, ami mindig úgy indul, hogy előveszek egy nagy doboz 0%-os joghurtot, aztán hol-ez-hol-az kerül bele. Nagyon sok fagyi fogy nálunk, és nem akarok még gömbölyűbb lenni, ezért nem tejszíne… Tovább
  • Gnocchi gombával Hozzávalók: 50 dkg gnocchi 50 dkg gomba 2 dl 10%os főzőtejszín 1 kis hagyma fél pohár fehérbor 1 teáskanál olaj kb. 8 dkg sovány reszelt sajt A gombát felszeletelem és a hagymát apróra vágom, egy ser… Tovább

0 megjegyzés: