2010. január 7., csütörtök

Tárkonyos csirkeragu leves

tarkonyosleves1

Nagyon finom, sűrű, tartalmas leves. A színe és a savanykássága miatt, engem a nagy kedvenceimre, a kókusztejes-lime-os csirkelevesekre emlékeztet, de azoknál sokkal könnyebben befogadható a hagyományosabb ízekhez szokott gyomor számára. A tárkonyt nagy valószínűséggel Ázsia pusztáiról hozták be őseink a Kárpát-medencébe, ahol aztán egy időre elfelejtődött, és az erdélyi konyhából került vissza a rendszeresen használt zöldfűszerek közé. A tárkonyt Európában leginkább a francia és az erdélyi konyha használja.

Hozzávalók:

  • 1-2 evőkanál olaj
  • 30 dkg csirkemellfilé
  • 1 hagyma
  • 10-12 dkg zöldborsó
  • 2 nagy sárgarépa
  • 2 szál angolzeller
  • 15 dkg gomba
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál tárkony
  • fél-egy citrom leve
  • 1 bio csirkeleveskocka vagy 5 dl csirkealaplé

A csirkemellfilét falatnyi kockákra vágom, a hagymát elnegyedelem, a répát és a gombát mérettől függően fél-negyed karikákra vágom, és a zellert felszeletelem. Az olajat felhevítem, majd átforgatom rajta a húst, miután körben kifehéredett, hozzáadom a zellert, a sárgarépát és a hagymát. Pár percig együtt pirítom, majd felöntöm vízzel (vagy az alaplével), hozzáadom a tárkonyt és a leveskockát, és lefedve közepes lángon 15-20 percig főzöm. Ezután belekeverem a tejszínt, a borsót, a citromlevet és a gombát, és még öt percig főzöm, a hagyma nagyobb darabjait kihalászom, és kidobom (lehet egyben is beletenni). Ha szükséges kicsit megsózom, és tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Brokkolileves kecskesajttal Már megtanultam Gordon Ramsay-től a legjobb karfiollevest, most pedig megérkezett a párja, a legjobb brokkolileves. Hozzávalók: 1 kg brokkoli só, bors kecskesajt extra szűz olívaolaj pirított mandula 8 dl enyhén sós vizet f… Tovább
  • Sültpaprika krémleves A heti Zöldségkosárban jött egy csomó kápia paprika, amivel valamit kezdeni kellett, mert ahhoz sok volt, hogy reggelire szendvics mellé elmajszoljam (azt hiszem 13 darabot kaptam…). Mandy küldte Zamat és Illat linkjét, hogy… Tovább
  • Tejszínes hagymaleves Hagymaleves receptből sosem elég. Ez a legújabb, a nemrég kiadott DM-es Alnatura szakácskönyvből van (nagyon jó kiadvány egyébként, nem termék-elhelyezéses, a fogások évszakonként vannak csoportosítva előételtől desszertig, … Tovább
  • Currys cukkinileves Újabb szakácskönyv-avató recept. Azt leszámítva, hogy nem eszem tengeri dolgokat és disznóhúst, abszolút végigfőzhető könyv az Everyday Food – Great Food Fast (és ez azért elég nagy szó szerintem). 250 gyorsan elkészíthető r… Tovább
  • Csirkeleves póréval és zellerrelErről most nem sikerült értékelhető fényképet csinálni, de a receptet azért közreadom, mert nagyon jó.A húslevessel még mindig ki lehet üldözni a világból, és a főfogás + desszert elé még mindig nem hiányzik nekem a leves, de… Tovább

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Szeretem!:)

Lilla írta...

én is :-)))

annuska írta...

Megcsináltam. Nagyon finom lett. És az a sok szép szín ami benne van...hmmm...
(: