2010. február 18., csütörtök

Limoncello

 

limoncello2

Limoncellot készíteni hálás dolog, keveset kell vele foglalkozni, az eddigi tapasztalatok szerint mindenki szereti, és rengeteg süteményreceptet lehet találni hozzá a neten. Nem utolsó sorban, ha ajándéknak készül, nagyon dekoratív egy szép üvegbe töltve. Mindenképp érdemes hozzá bio citromot vásárolni, a vodkánál pedig arra figyelni, hogy lehetőleg ne orosz legyen, hanem skandináv.

Hozzávalók:

  • 1 liter vodka
  • 8 biocitrom
  • pár szem (3-5) szegfűszeg
  • 1 fahéjrúd
  • 1 vaníliarúd
  • 1,1 liter víz
  • 50 dkg cukor

A citromokat megmosom, és éles késsel vékonyan meghámozom. Minél kevesebb – lehetőleg semennyi – fehér rész ne kerüljön a bele, mert keserűvé teszi a likőrt. Egy nagy jól záró üvegbe öntöm a vodkát, beledobom a citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat és a félbevágott vaníliarudat. Összerázom, és 3 hétre elteszem a szekrénybe. Közben néha, ha eszembe jut, megrázom kicsit. Miután letelt a három hét, a vízből és a cukorból szirupot főzök, félreteszem hűlni, és a citromos vodkát leszűröm (lehetőleg sűrű szövésű textillel kibélelt szűrőn). A vodkát összekeverem a hideg cukorsziruppal, és kisebb üvegekbe töltöm a kész limoncellot. Jól behűtve kínálom.

kb. 2,2-2,3 liter lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fűszeres-sütőtökös szirup kávéhoz Hmmmmmm, szóval ismét egy amerikai blogon (blogokon végül is, mert nem az első receptnél döntöttem a kipróbálás mellett, hanem a sokadiknál) futottam bele egy újabb “must have”-dologba. Persze ez is olyan, amit úgysem kóstol… Tovább
  • 30 days of creativity–10. nap (karamelles forró csoki) Ehhez jár recept is: karamelles forró (fehér) csokoládé. A roppant hosszú név kb. le is fedi az egészet. Egy bögrébe beletördelek 2 csík fehércsokoládét, tejszín-tej keveréket melegítek (1:2 arányban), amikor elég forró (de … Tovább
  • Limoncello-s limonádé Még karácsony előtt készítettem egy jó nagy adag limoncellot, aminek a magunknak megtartott része nem igazán fogy – nem vagyunk nagy ivók, ez ebből is látszik. Így, kellőképpen felhígítva még nekem is lecsúszott belőle egy a… Tovább
  • Apple crumble latte– fűszeres almás tejeskávé Én nem vagyok se a fahéj nagy barátja, se az ízesített kávéké, de Levi mindkettőért odavan, úgyhogy múlt héten az egyik Starbucks felé kanyarodtunk, és vettünk neki egy “apple crumbe latte”-t. (Zárójeles megjegyzés: jelek s… Tovább
  • Epres limonádé + töltött túrós fánk Az epres limonádé a májusi nők lapja konyhából van, elvileg a gyerekek elkápráztatására szolgál, hát nálunk így harminc felé (áááh rémes, rémes, réééééémes) is nagy sikere volt. Annyit változtattam, hogy lime hiányában csak… Tovább

4 megjegyzés:

szepyke írta...

Neked hogy lett ilyen víztiszta?
Az enyém mindig ilyen lesz:
http://szepsegtar.blogspot.com/2009/12/limoncello-masodik-felvonas-es-kesz-is.html

Lilla írta...

én sokkal vékonyabban hámoztama citromokat mint te (a héj nélküli citromjaidból kiindulva, ami a képena háttérben van). próbáltam először krumplipucolóval, de azzal volt rajta fehér cucc. aztán átváltottama hámozókésre, és azzal majdnem teljesen fehér rész nélkül sikerült hámozni. mindent úgy csináltam, ahogy itt írom, szóval max a hámozásra tudok gondolni, mint különbségre.
ami érdekes, hogy van még egy üveggel, mert elszámoltam magam, és abban alul összellt egy kis fehér golyó (nem tudtam muszlinon átszőrni), az lehet a citromrost a fehér részből, amúgy teljesen átlátszó. nem lehet h neked is a fehér izék (bár lenne neve) lebegnek az italban és attól nem ilyen víztiszta?

szepyke írta...

Nem tudom... Lehet. Tény, hogy marad rajta valamennyi, de az nagyon minimális, abból ennyi hogy a fenébe ázna le? És nem lesz alul semmilyen számottevő cucc, és nem lesz víztiszta sem, ha hozzá se érek hónapokig... Nem tudom. Mindegy, csak kérdeztem!:)

Lilla írta...

passz. ez egy csuda :-)