2010. február 9., kedd

Tonhalas burgonyapogácsa paradicsomöntettel

tonhalpogacsa1

Én nem eszem halat semmilyen formában, de „egyesek” rájöttek, hogy szeretik, és az eddiginél gyakrabban ennének. Engedtem hát a nyomásnak és tonhalas burgonya-fasírtokat sütöttem. A tonhalas-burgonyás massza nagyon jól formázható, tojás, liszt és hasonlók nélkül összeáll, sütéskor pedig nem szív magába sok olajat, ezért szerintem nyugodtan lehet könnyű fogásnak nevezni.

Hozzávalók:

  • 20 dkg lecsöpögtetett, olajos tonhalkonzerv
  • 12-14 dkg burgonya
  • 1 kis hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kanál olaj
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • pár csepp citromlé
  • só, bors

A paradicsommártáshoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 20 dkg konzerv paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, cukor
  • pár csepp citromlé
  • bazsalikom

A panírozáshoz:

  • liszt
  • 1 tojás
  • zsemlemorzsa

A sütéshez:

  • olaj

A burgonyát meghámozom, kockákra vágom, és kb. 15 perc alatt megfőzöm. A leszűrt burgonyát villával összetöröm, és félreteszem hűlni. A hagymát apróra vágom, és pár percig párolom az olajon, hozzáadom a zúzott fokhagymát, és egy percig együtt pirítom őket. Miután a hagyma kicsit hűlt, a tonhallal együtt a burgonyához adom. Pár csepp citromlével, a petrezselyemmel, sóval és borssal ízesítem. Hat pogácsát formálok a masszából, bepanírozom őket, és fél órára a hűtőbe teszem. A mártás hozzávalóit összekeverem, felforralom, és először kis lángon fedő alatt főzöm 30 percig, majd fedő nélkül még 15 percig, hogy megfelelően besűrűsödjön. Egy serpenyőbe kb. 1 cm olajat öntök, és oldalanként pár perc alatt megsütöm a halpogácsákat. Salátával és a meleg paradicsommártással tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

2 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Nagyon jól néz ki! És ettél belőle végül?

Lilla írta...

neeeeem. halat sosem. magamnak sonkásat csináltam, de az elég nehezen kezelhető volt.