2010. március 30., kedd

Vaníliás almás lepény

almas15

Vasárnap délutáni, békebeli teázgatáshoz való sütemény. Magában is nagyon finom, de meg lehet koronázni még egy kis vaníliafagylalttal, vagy nem túl keményre vert tejszínhabbal is. Nagyon egyszerű és gyors, légkeveréses sütőben egyszerre meg lehet sütni az egészet.

Hozzávalók:

  • 1 csomag előnyújtott leveles tészta (275 g)
  • 3 alma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál baracklekvár
  • vaj
  • citromlé

A leveles tésztát kitekerem, és 8 egyforma nagyságú téglalapra vágom. A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréssel), és két tepsit kibélelek sütőpapírral. Az almát meghámozom, kimagozom, vékony szeletekre vágom, és a szeleteket meglocsolom citromlével. A tésztadarabokat a tepsikbe teszek, és rájuk pakolom az almát – körben maradjon kb. másfél centiméter üresen a tésztán. A szabadon maradt széleket felhajtom, megszórom az almát a vaníliás cukorral, és minden darabra 2-3 vajforgácsot rakok. Kb. 15-20 percig sütöm, közben a baracklekvárt összeturmixolom (ha szükséges, egy kevés vízzel), és azonnal megkenem vele a sütőből kivett süteményeket. Forrón, magában, vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal tálalom.

8 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: