2010. március 5., péntek

„Fogyókúrás” kávés csokoládé torta

torta2

Eddig ez a leginkább diétásnak mondható csokoládétortám. Az alacsony zsírtartalom mellett (vagy inkább annak ellenére) nagyon finom. Persze jobban be lehetne illeszteni a diétába, ha kevesebb lenne benne a krém (nem krém-mániások megpróbálhatják fele mennyiségű krémmel), én azonban inkább az elfogyasztott szeletek számát próbálom mérsékelni.

Hozzávalók:

A krémhez:

  • 1 nagy doboz 0%-os joghurt (vagy 20 dkg 0%-os görög joghurt)
  • 15-20 dkg sovány sajtkrém
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál barna nádcukor
  • 2 evőkanál erős kávé (lehet 1 evőkanál forró víz + egy csapott evőkanál instant kávé)

A tésztához:

  • 3 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 evőkanál kukoricaliszt (vagy keményítő)
  • fél zacskó sütőpor
  • 7 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaópor

A joghurtot egy tiszta konyharuhába öntöm, batyut formálok belőle és egy fakanál segítségével néhány (kb. 3) órára egy nagy fazék fölé lógatom, hogy kicsöpögjön belőle a savó (ha lenne 0%-os görög joghurt, akkor ezt a lépést ki lehetne hagyni). A piskótához először megmérem a tál tömegét, amiben összekeverem a tésztát, és felírom egy cetlire, mert megjegyezni úgysem tudom. Ezután a tálba ütöm a tojásokat, hozzáadom a cukrot, és elektromos habverővel pár percig keverem, amíg habos és világossárga lesz. A tojáshab tetejére szitálom a sütőport, a kétféle lisztet és a kakaóport, és óvatosan összeforgatom. Ismét megmérem a tál tömegét (kanál és hasonlók nélkül), kivonom belőle az üres tálét, és elosztom kettővel. Ezzel megvan a tészta felének tömege. Egy 18 vagy 20 cm-es tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, ráteszem a mérlegre, lenullázom, és belekanalazom a tészta felét. Előmelegített sütőben, 160 fokon (légkeveréssel) kb. 25 percig sütöm. Kiszedem a formából, rácsra teszem hűlni, és hasonló módon megsütöm a maradék masszát is. A krémhez egy mikrózható tálba teszem a kávét és a csokoládét, és mikróban pár mp-ig melegítem, hogy a csokoládé elolvadjon. Simára keverem, hozzáadok 1 evőkanál cukrot, a krémsajt felét, és a lecsöpögtetett joghurt felét (ez kb. 10 dkg volt nálam). A maradék krémsajtot, joghurtot és barnacukrot alaposan összekeverem. Az egyik tortalapra kenem a fehér krémet, finoman rányomom a másik tésztalapot, és a tetejére kenem a kávés-csokis krémet. Tortadarával, étcsokoládé díszekkel, vagy olvasztott csokoládéval dekorálom, és tálalás előtt 1-2 órára a hűtőbe teszem.

kb. 8 szelet (20as tortából inkább 10). Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Hajtogatott kakaós kiflik Frissen a sütőből kivéve a legjobb, de a rengeteg vajas-kakaós krémnek köszönhetően másnapra sem száradnak ki ezek a hajtogatott-élesztős tésztából készülő kiflik. A tésztából szerintem nem érdemes kevesebbnek nekiállni, n… Tovább
  • „Sport szelet” Néha megmarad a rumos meggybefőtt leve, mert olyan édességet készítek, amihez csak a meggyre van szükség. Kiönteni nyilván nem fogom, kekszgolyóhoz nem jó, mert az úgy finom, ha van meggy a közepén, ezért vagy valamilyen p… Tovább
  • Lime-os trüffel Születésnapi ajándéknak készült, és nagyon ízlett az ünnepeltnek (is) – pár darabot persze megtartottam magunknak belőle, mert elég sok lesz ebből azt adagból. Szerintem mindenképpen érdemes lime-mal készíteni, és nem citr… Tovább
  • Kókuszkocka Biztos mindenki ismeri ezt a süteményt, gyerekkoromban az óvodai farsangok egy állandó résztvevője volt – amikor még lehetett házi süteményt bevinni az ilyen eseményekre… Rám tört a nosztalgia, és kikerestem a régi kézzel … Tovább
  • Lúdláb torta Ez az egyik legelső darabja a konyhai repertoáromnak, azaz több mint tíz éves múltra tekint vissza, és azóta is sokszor készül, mert egyszerű és nagyon finom. Házilag eltett rumos meggybefőtt hiányában, a sima befőtt levén… Tovább

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Kávé és csoki: két kedvenc párosom :-) Bevállalnék egy szeletet!

szepyke írta...

Anyám... Ez durván jól néz ki!:)
Kicsit nem volt időm jönni, erre, micsoda csodákat tettél fel... az a hamburger is...:)))

Borbély Anita írta...

Ezt ki fogom próbálni. :)