2010. március 4., csütörtök

Bab-burger

babburger1
Néha rákattanok különböző ételekre, és rövid időn belül többfélét kipróbálok belőlük. Tudományosabban fogalmazva: „körbejárom a témát”. Most hamburger és palacsinta hetek vannak, csirkés burger már volt, ez most egy vegetáriánus változat, gondolkodom már a halason is, és lehet, hogy újra megpróbálom a klasszikus marhahúsosat is. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen.
Hozzávalók:
  • 1 evőkanál olaj + kevés a sütéshez
  • 12 dkg gomba
  • 1 doboz 40 dkg-os vörös vesebabkonzerv
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld és koriander
  • só, bors
  • liszt
A tálaláshoz:
  • 4 db hamburgerzsemle
  • mustár, majonéz, ketchup
  • uborka, paradicsom
Az apróra vágott hagymát pár percig pirítom a felhevített olajon, majd hozzáadom a kis kockákra vágott gombát, és addig párolom, amíg elfő a lé alóla. A babot leszűröm, leöblítem, és megszárítom, majd burgonyanyomóval összetöröm. Az összetört babot összekeverem a gombával, a zúzott fokhagymával, a korianderrel, a petrezselyemmel, és kevés sóval és borssal fűszerezem. A masszát négy részre osztom, lapos pogácsát formázok belőle, kevés lisztbe forgatom őket, és kiolajozott tepsibe teszem. A babpogácsák tetejét megkenem egy kevés olajjal, a tepsit előmelegített, forró sütőbe teszem (grillfokozat, legmagasabb hőfok, amit tud a sütő, és a középső rácsnál eggyel feljebb), és addig sütöm, amíg megpirul a tetejük. Megfordítom a babpogácsákat (nekem elég lágy volt, ezért óvatosan kell megfordítani), megkenem a tetejüket egy kevés olajjal, és addig sütöm, amíg a másik oldaluk is megpirul. Közben kettévágom a hamburgerpogácsákat, a vágott oldalukat megpirítom, és felszeletelem az uborkát és a paradicsomot. Miután a babpogácsák megsültek, összerakom a szendvicseket: zsemle-uborka-babpogácsa-majonéz- ketchup-paradicsom-zsemle.
4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vörösbabos-gombás rizottó Vegánok által is fogyasztható rizottó, mert se vajat, se sajtot (se húsokat) nem tartalmaz. Nem vagyok se vegetáriánus, se nagy húsfogyasztó ezért hetente több napon is vegetáriánus ételeket szoktam készíteni. Teljesen jog… Tovább
  • Mini burrito Vagyok olyan konzumidióta, hogy menjek időnként gyorsétterembe. Elég fix, hogy melyik helyen mit eszem. Ez az egyik standard kedvenc. Elég jól sikerült reprodukálni, ráadásul sokkal kevesebb kalória van benne, mert nem ola… Tovább
  • Kukoricás babfőzelék Ha nincs időm semmi komolyat főzni, akkor szokott előkerülni ez a kukoricás babfőzelék, mert hagyma, sűrített paradicsom, bab- és kukoricakonzerv mindig van itthon. Tíz percen belül elkészül, és mégiscsak igazi étel, nem p… Tovább
  • Sütőtökös-babos spagetti A sütőtök nagyon sokféleképpen fűszerezhető – szerecsendióval, zsályával, fahéjjal, chilivel – most chilit használtam. Ami azt illeti, kicsit túl sok chilit. Legalábbis az én ízlésem szerint ez már túl csípős volt, meg kel… Tovább
  • Provence-i paradicsomos bab Nagyon finom vegetáriánus paradicsomos-paprikás-babos egytálétel. Sokáig készül, de elég kevés közreműködést kíván, leginkább csak rotyog a tűzhelyen. Az ilyen egyszerű, nem agyonrántásozott zöldséges ételeket sikerült kig… Tovább

3 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Ez nagyon tetszik! Szeretem az ilyen dolgokat. A pogácsák nem esnek szét? Egyben maradnak?

Lilla írta...

hát nem volt egyszerű az biztos, kellett kicsit ügyeskedni, hogy ne essenek szét, de kevesebb gomba több bab biztos megoldja a dolgot.

Felhőlány írta...

Hmmmm... Ez nekem is nagyon tetszik! Nálam nem lesz gond a gombamennyiség csökkentése, azzal hadilábon állok... :)