2010. március 23., kedd

Feketebab-chili

chili1

Vettem egy kiló száraz fekete babot, amiből azt hiszem, elég sokféle ételt ki fogok tudni próbálni. Először egy vegetáriánus chilit készítettem, így akár böjtre is kiváló, de aki nem bírja hús nélkül megenni, tegyen bele egy kis darált marhahúst és vörösbort. Szerintem így „magában”, sajttal és tejföllel is nagyon finom (kellően érett avokádóm sajnos nem volt itthon).

Hozzávalók:

  • 15 dkg száraz feketebab
  • 1 nagy hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darált paradicsomkonzerv
  • só, bors
  • chili, római kömény (aki bírja/szereti ha jó erős, annak 1-1 evőkanálnyi)
  • 1 evőkanál barna nádcukor
  • 2 evőkanál fehérbor- vagy almaecet
  • 1 evőkanál olívaolaj

A tálaláshoz:

  • újhagyma
  • sajt
  • tejföl
  • avokádó (ezek közül tetszőleges számú)

A babot leöblítem, és legalább egy éjszakára vízbe áztatom. Másnap a felhevített olajon pár percig sütöm az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom az áttört fokhagymát, a cukrot, az ecetet, a sót, a római köményt és a chilit, összekeverem, majd felöntöm a paradicsomkonzervvel. A fűszeres paradicsomlevet felforralom, belekeverem a lecsöpögtetett babot, némi vizet, és fedő alatt puhára főzöm. Közben többször átkeverem, és ha szükséges, öntök alá még egy kis vizet. Főtt rizzsel, és sajttal/avokádóval/tejföllel/újhagymával tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

1 megjegyzés:

Ami írta...

Ebből kérhetek egy kicsit? :)