2010. március 11., csütörtök

Jóasszony csirkéje

csirke1

Névnapokat ünnepeltünk az egyik hétvégén, akkor volt ez az ebéd. A gomba szerencsére csak a legvégén kerül a hús mellé, így az is evett belőle, aki visszautasít mindent, amiben gomba van (bár ezzel kapcsoltban új álláspont van kialakulóban: “óvónő leszek, mindent meg kell ennem és még jó pofát is kell vágnom hozzá”). Igazából gyöngyhagyma kellene bele, de azt én még csak savanyúság formájában láttam, szerintem az egyszerű nép sehol sem jut hozzá, csak a konzervgyárak tudnak venni belőle. Nagyobb üzletekben lehet fehér hagymát venni, érdemes abból készíteni, jobban hasonlít a gyöngyhagymára, mint a vöröshagyma.

Hozzávalók:

  • 6 csirkecomb két darabba vágva
  • 4-5 fehér hagyma
  • 25 dkg apró szemű gomba
  • só, bors, majoranna
  • olívaolaj
  • kb. 5 dkg szalonna

A húsdarabokat, sózom, borsozom, megkenem egy kis olívaolajjal, megszórom majorannával, és egy nagy tepsibe teszem. A tepsit lefedem alufóliával, és forró sütőben (kb. 200 fok légkeveréssel) 45 percig puhítom. Közben a hagymát megpucolom, négy darabba vágom, és a gombáknak kiszedem a tönkjét (ezeket máshoz elrakom). A szalonnát kis kockákra vágom, kisütöm, és átforgatom rajta a hagymát. miután levettem a húsról az alufóliát, melléteszem a hagymadarabokat, és úgy pirítom tovább. A maradék szalonnán nagy lángon átforgatom a gombát, és a sütés legvégén ezt is a húshoz adom. Addig sütöm, amíg a hús szépen megpirul, és burgonyapürével, vagy sütőben sült burgonyával tálalom.

6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: