2010. március 9., kedd

Kókuszkocka

kokuszkocka1

Biztos mindenki ismeri ezt a süteményt, gyerekkoromban az óvodai farsangok egy állandó résztvevője volt – amikor még lehetett házi süteményt bevinni az ilyen eseményekre… Rám tört a nosztalgia, és kikerestem a régi kézzel írt receptes füzetből.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál méz
  • 25 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 37 dkg liszt

Az öntethez:

  • 6 dkg vaj
  • 3 dkg kakaó
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dl tej

A külsejére:

  • kókuszreszelék (kb. 10 dkg)

A vajat pár másodpercre beteszem a mikróba, majd elkeverem a cukorral és a mézzel. Egyenként habosra keverem a tojásokkal. A lisztet egy tálba szitálom, és elkeverem benne a sütőport. Először elkeverem a tejet a tojásos masszában, majd több részletben hozzáadom a sütőporos lisztet. Egy közepes tepsit kivajazok és kiszórok liszttel, belesimítom a tésztát, és előmelegített sütőben, 160 fokon (légkeveréssel) kb. 30 perc alatt megsütöm. Miután kicsit hűlt, deszkára borítom, és megvárom, hogy teljesen kihűljön. Az öntet hozzávalóit egy kis fazékba teszem, felforralom, és félreteszem hűlni. Közben hasábokra vágom a tésztát, és előveszek két mélytányért. Az egyik mélytányérba pár kanál öntetet, a másikba kókuszreszeléket teszek. A tésztadarabokat belemártom a kakaós öntetbe, majd beleforgatom a kókuszreszelékbe.

Egy tepsinyi lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

1 megjegyzés:

Hajnal írta...

Köszi a receptet,én is nagyon szeretem :D