2010. április 2., péntek

Sáfrányos rizottó

rizotto2

A sáfrány a középkorban Magyarországon is elterjedt fűszer volt, termesztették is, és használták is. Azóta „kiment a divatból”, leginkább olasz és spanyol receptekben lehet vele találkozni, és a legtöbb helyen kapható sáfrány is Iránból származik. Bár azt hiszem a kínai fokhagyma után már nem kellene semmin sem meglepődni…

Hozzávalók:

  • 1 nagy csipet sáfrány (azaz egy csomag)
  • 30 dkg rizs
  • 1 kis hagyma
  • 3 nagy paradicsom
  • 1,5 l zöldségalaplé
  • 1 pohár bor
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • diónyi vaj
  • pár dkg reszelt sajt (parmezán a legjobb)
  • só, bors

A paradicsomot kimagozom, és kis kockákra vágom, a sáfrányt egy kávéscsészébe szórom, és ráöntök 1-2 evőkanálnyi forró vizet. Az alaplevet felteszem melegedni, és egy nagy serpenyőben az olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a rizst, addig pirítom, amíg az összes szem áttetszővé válik, majd beleöntöm a bort és a sáfrányos vizet. Miután az összes nedvességet beszívta, elkezdem merőkanalanként adagolni a forró levest, és állandó keverés mellett kívül puhára, de belül még éppen hogy roppanósra főzöm a rizst. Végül belekeverem a vajat, a sajtot, a paradicsomot, és ha szükséges, sóval, borssal ízesítem. Azonnal tálalom.

3 nagy vagy 4 kis adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Limoncello-s kuglóf Már háromszor vagy négyszer készítettem, úgyhogy abszolút megkapja a “bevált” jelzőt. Egy kis keverem-kavarom, némi csokoládé a tetejére, és kész is a tökéletes őszi hétvégi uzsonna. Meg ugye a kedvenc főrendem mellé (Earl G… Tovább
  • Ananász-uborka salsa Tovább tartott ezt a kis ábrát elkészíteni, mint magát az ételt :-).Van fotó is, megmutatom azt is: A recept ismét Sarah Carey, és Everyday Food, csak én kihagytam a chilit, mert puhányok vagyunk. Nem jut eszembe semmi okoss… Tovább
  • Sültpaprika krémleves A heti Zöldségkosárban jött egy csomó kápia paprika, amivel valamit kezdeni kellett, mert ahhoz sok volt, hogy reggelire szendvics mellé elmajszoljam (azt hiszem 13 darabot kaptam…). Mandy küldte Zamat és Illat linkjét, hogy… Tovább
  • Spenótos pite Megint EveryDay Food és Sarah Carey. Annyira jókat főz. És annyira gyorsan elkészülnek az ételek, amiket főz. És így még én is megeszem a spenótot. Mondjuk az már egy ideje világossá vált, hogy a nagyra nőtt spenót elég ross… Tovább
  • Körtés-csokoládés táska Gyalázatosan egyszerű a recept, a munkahelyünk mellett egy boltban találkoztunk egy körtés-csokoládés péksüteménnyel, és bár én a körtét sajttal, sós ételekben szoktam enni, ez azért… Lecsúszik na. Mit lecsúszik, reprodukáln… Tovább

1 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Jól néz ki:) Kellemes Húsvéti ünnepet kívánok!