2010. május 21., péntek

Grillezett spárgasaláta szalonnával

grillezettsparga1

Ritkán sütöm a spárgát, pedig jól áll neki ez a teljesen egyszerű elkészítési mód, nem csak a tészta szószok és rizottók, amikért úgy odavagyok. Most egy igazán tavaszi salátát alakítottam át az elképzeléseim szerint, és minden várakozásomat felülmúlta a végeredmény. Elképesztően jó lett, a grillezett zöldségek, a ropogós sós szalonna (nem sóztam meg semmit, bőven elég az a só, ami a szalonnában van) és a mézes-mustáros dresszing nagyon jól kiegészítették egymást.

Hozzávalók:

  • 1 csomag (50dkg) zöldspárga
  • 3-4 közepes paradicsom
  • 8-10 szelet bacon
  • 60 dkg újkrumpli

Az öntethez:

  • 1-2 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál balzsamecet

A spárgát megtisztítom, a paradicsomokat 8-8 cikkre vágom, és a burgonyát alaposan megsikálom/meghámozom, és 2-3 darabab vágom. Az öntet hozzávalót összekeverem, egy fazékban enyhén sós és cukros vizet forralok, és amikor felforr benne a víz, beledobom a burgonyát. Három perc múlva mennek bele a spárgasípok is, és újabb három perc után leszűröm az egészet. Egy nagy (teflon) serpenyőben ropogósra sütöm a szalonnát (egyben a szeleteket), majd kiveszem őket egy tányérra hűlni. A visszamaradó zsíron megpirítom a burgonyát, miután nagyjából jó a burgonya, a serpenyő egyik felére kotrom, hogy legyen hely a paradicsom-szeleteknek is. Oldalanként pár percet kapnak, majd jöhet a spárga is a serpenyőbe. Pár perc múlva tányérokra szedem a zöldségeket, csepegtetek rájuk az öntetből, és a tetejükre tördelem a szalonnát.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Meleg spárgasaláta Legalább két hete kallódott ez a fénykép a gépemen, már-már kezdtem azt hinni, hogy nincs mit posztolnom, és újra aktivizálni kell magam a konyhában, nem csak századszorra is megsütni Nigella amerikai palacsintáját, és mellé… Tovább
  • Spárgaragu húsgombóccal Hugi szerzett nekem antikváriumból egy sárgás könyvet, amiből ez az első recept, amit kipróbáltam. Kicsit pepecselős, hétközben biztos, hogy nem foglalkozom ennyit a főzéssel, de hétvégére remek. Spárga, marhahús, tejszín, f… Tovább
  • Spárgakrémleves csirkével Levest viszonylag ritkán szoktam spárgából készíteni, pedig finom, és egyszerű, de nem vagyok túl „leveses”, ezért általában eszembe sem jut ez az opció. Most azonban már kitaláltam a szombati főfogást, és volt még egy kis… Tovább
  • Spárgakrémes tészta Hozzávalók: 30 dkg fettuccine/tagliatelle 50 dkg spárga 3 dl tejszín 1 mozzarella gömb (125 g) 2 gerezd fokhagyma só, bors parmezán A spárgát megtisztítom, 2-3 cm-es darabokra vágom, és a sípokat kül… Tovább
  • Körtés-tárkonyos csirke citromos rizzsel Némi változtatással ezt is a readers digest könnyű ételek könyvből főztem, kicsit egyszerűsítettem a mártáson, és a szűzpecsenyét csirkére cseréltem, egyrészt az volt itthon, másrészt a disznóhúst még mindig nem szeretjük. N… Tovább

4 megjegyzés:

Fruzsi írta...

huuuu, ez nagyon jol hangzik.Ezt biztos en is kiprobalom!!!!!Koszonom az otletet!

Wise Lady írta...

Étvágy gerjesztő nagyon!

Kékmadár írta...

Nagyon jól hangzik, de tényleg elég 6 perc a burgonyának, hogy megfőjön?

Lilla írta...

ez eléggé új újburgonya volt, meg félbe is vágtam őket, látszik a spárga mellett hogy falatnyi darabok, és utána ugye még sütöttem is, akkor is puhul még.
nekem az vált be legjobban hogy a 9 fokozatból a hatoson pirítom az előfözött újkrumplit (kerámialapos főzőlap), így elég lassan megy a dolog, de nem ég meg sehol, puha lesz belül is, és körben szép pirosra pirul.
meg lehet villával szúrkálni :-)