2010. május 27., csütörtök

Szalonnás gomba-nyársak

gomba1

Idén az időjárásnak köszönhetően még csak egyszer jött össze  egy „rendes” kerti grillezés (kürtős kalács pedig még nem is volt – botrány), néha be kell érni a lakás adta lehetőségekkel. Általában némi félelemmel vágok bele ezekbe a dolgokba, mert egyrészről legyen nagyon meleg a serpenyő illetve a parázs elég forró, másrészről nem szeretem a nem megfelelően átsült húsokat. Ennél a receptnél ilyen probléma nincs, a gomba nyersen is fogyasztható, illetve szalonnából is van főtt a magamfajta aggódósoknak kényeskéknek. Nem mellesleg pár perc alatt elkészül.

Hozzávalók:

  • 4-5 nagyobb (és optimális esetben lapos) gomba
  • ugyanannyi szelet bacon
  • bors, kakukkfű, (só), esetleg tetszőleges fűszerkeverék
  • 2 sasliknyárs

A gombákat megtisztítom, kivágom a tönkjüket, a tönköket elteszem valami máshoz, és a fejeket megfűszerezem (a sózni szerintem jobb sütés után, ha a szalonnától nem lesz elég sós). A nyársakból letörök, hogy 2-3 gomba férjen el rajtuk, és még a serpenyőbe is beférjenek (ha nem kint sütöm). Van, aki azt mondja, hogy a nyársakat be kell áztatni 20 percre, hogy ne égjenek meg, én ezt eddig mindig kihagytam, és sosem volt belőle probléma. Minden gombát körbetekerek egy csík szalonnával, úgy, hogy az átlapolás oldalt legyen, ahol majd a nyárs átmegy rajta. Mérettől függően, 2-3 gombát felhúzok 1-1 nyársra, és előmelegített serpenyőben (grillserpenyőben, ha van), vagy faszénparázson oldalanként néhány perc alatt megsütöm. Nekem elég vastag gombáim voltak sajnos, ezért közepes lángon sütöttem csak, hogy ne forduljon elő az, hogy a széle teljesen nyers, az alja pedig már megégett. Salátával tálalom.

1 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fetás-baconos sült tészta Szeretek főzni, de nem szeretek (mindig) a konyhában tölteni napi több órát. A tésztaételeket ezért is szeretem, mert változatosan és gyorsan el tudom őket készíteni. Ritkán választom a sütőben összesütött változatokat, me… Tovább
  • Sztrapacska A nagymamamám egyik specialitása volt, ha eleget unszoltuk, mindig nekiállt a sztrapacskafőzésnek. Unszolásra a krumpli lereszelése miatt volt szükség, nem valami kellemes konyhai feladat a kézi reszelőn reszelgetni majd’ … Tovább
  • Zöldborsóleves csirkehússal Nagyon sokáig kell főzni, de megéri. Annyit tudok hozzáfűzni, hogy: a hétvégén új kedvenc levest avattunk. Ez szerintem mindent elmond. Hozzávalók: fél csirkemellfilé 30 dkg mirelit zöldborsó 1 fej hagyma 4 s… Tovább
  • Zöldborsós, csirkés rizottó Rengeteg mirelit borsó van a mini fagyasztómban, ezért folyamatosan borsós ételekben gondolkozom, a nagy töprengésben rájöttem, hogy borsós rizottó még nem volt. Ezen sürgősen változtatni kellett, úgyhogy főztem egy adagot… Tovább
  • Cukkinis-baconös tészta A soron következő cukkini adag. A kész ételen nem látszott, de most csíkos (görögdinnyére emlékeztető) cukkínikhez jutottam hozzá. Amire kíváncsi vagyok, az a sárga, hogy más-e az íze, de azt még sehol sem láttam, lehet, h… Tovább

5 megjegyzés:

Moha írta...

Ez finom páros, és milyen mutatós tálalás az egyszemélyes kis nyársakon!

Bianka írta...

Ez nagyon csodás párosítás

Felhőlány írta...

Nagyon mutatós ez a nyárson sütés/tálalás! :)Nagyon szeretem, a szalonnától olyan isteni íze lesz... hmmm.... :)

mandy tarragon írta...

szuper :)

Lilla írta...

a szalonnától mindennek jó íze lesz :-)