2010. június 10., csütörtök

Vöröslencsés kenyér

Nem vagyok se nagy kenyér-sütő, se nagy kenyér-fogyasztó. Néha valahogy mégis megpróbálkozom vele (egyrészről hátha megszeretem a kenyeret, másrészről, hogy vajon tudok-e kenyeret sütni). Ez a lencsés kenyér nagyon finom lett, egyetlen probléma volt vele, kicsit lapos lett, akit ez zavar, tegye tégla alakú tepsibe, ami megtartja az oldalát, én egy hatalmas laposat használtam, így sajnos volt helye szétfolyni a tésztának. Krémsajttal, salátával, vagy hagymaleveshez nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 5 dkg zabpehely/zabliszt
  • 20 dkg liszt
  • 3 g porélesztő
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 5 dkg vörös lencse
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál curry
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • víz

A lencsét egy tálba teszem, kb. 2,5 dl forró vizet öntök rá, és hagyom kihűlni. A zabpelyhet ledarálom, összekeverem a liszttel, a sóval, a cukorral, a porélesztővel és a curryvel. Hozzáadom az olajat, a mézet és kb. 1,7 dl vizet, és pár percig dagasztom. Végül beledolgozom a lecsöpögtetett lencsét, és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Lisztezett deszkán átgyúrom a tésztát, és tepsibe téve még kb. 2 órán át kelni hagyom. Végül bevagdosom a tetejét, és előmelegített sütőben, 180-190 fokon (alsó-felső sütés) kb. 30 perc alatt megsütöm. Rácsra téve hagyom kihűlni.

Kb. fél kilós kenyér lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Pekándiós granola A granola roppant egészséges, hiszen zabpehely, méz és olajos magvak keveréke. És mivel nagyon finom, rettentően eteti magát, de  jobb, ha (legkésőbb) a második maréknál eszünkbe jut hogy, igazi kalóriabomba. Nyilván, … Tovább
  • Zabpelyhes-csokis keksz Levi sütött nekem kekszet :-) (meg magának is, nyilvánvalóan nem egyedül ettem meg az egészet). Valamelyik nap este négy dolog futott egyszerre a kb. 4 négyzetméteres konyhában, ebből ez volt az egyik, és ezt megcsinálta he… Tovább
  • Lusták müzlije – overnight oatmeal Nem igazi recept, inkább csak egy ötlet. Levi nagy rajongója a zabkásának (engem a világból ki lehet vele kergetni) – ezt mindig magának csinálja, úgyhogy pontos mennyiségeket nem tudok, de eléggé bolond biztos a dolog. A l… Tovább
  • Zabpelyhes, mogyoróvajas csokis keksz A korábban ígért másik Martha Stewart recept – fehérliszt nélküli keksz. Csinálhattam volna nyírfacukorral is, de ezekben a kekszekben nagyon jó az a plusz íz, amit a nádcukor hozzátesz. Az összevágott csokoládé mellé földim… Tovább
  • Sütőtökös granolaItt az ősz és vele a sütőtök-szezon (ahogy angol nyelvterületen mondják, pumpkin-spice everything :-)), ami nálunk idén különösen sok sütőtököt jelent, mert úgy tűnik, Ádinak ízlik. És noha azt hiszem (nincs összehasonlítási … Tovább

2 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Nagyon jól néz ki! Nagy ötlet vöröslencsével készíteni! :)
...most a meleg helyen való kelesztéssel azt hiszen nem lesz gond... ;o)

Lilla írta...

inkább az a baj hogy amig dagasztja az ember (ha kézzel csinálja) ne menjen bele verejtéka homlokáról...