2010. június 10., csütörtök

Vöröslencsés kenyér

Nem vagyok se nagy kenyér-sütő, se nagy kenyér-fogyasztó. Néha valahogy mégis megpróbálkozom vele (egyrészről hátha megszeretem a kenyeret, másrészről, hogy vajon tudok-e kenyeret sütni). Ez a lencsés kenyér nagyon finom lett, egyetlen probléma volt vele, kicsit lapos lett, akit ez zavar, tegye tégla alakú tepsibe, ami megtartja az oldalát, én egy hatalmas laposat használtam, így sajnos volt helye szétfolyni a tésztának. Krémsajttal, salátával, vagy hagymaleveshez nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 5 dkg zabpehely/zabliszt
  • 20 dkg liszt
  • 3 g porélesztő
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 5 dkg vörös lencse
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál curry
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • víz

A lencsét egy tálba teszem, kb. 2,5 dl forró vizet öntök rá, és hagyom kihűlni. A zabpelyhet ledarálom, összekeverem a liszttel, a sóval, a cukorral, a porélesztővel és a curryvel. Hozzáadom az olajat, a mézet és kb. 1,7 dl vizet, és pár percig dagasztom. Végül beledolgozom a lecsöpögtetett lencsét, és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Lisztezett deszkán átgyúrom a tésztát, és tepsibe téve még kb. 2 órán át kelni hagyom. Végül bevagdosom a tetejét, és előmelegített sütőben, 180-190 fokon (alsó-felső sütés) kb. 30 perc alatt megsütöm. Rácsra téve hagyom kihűlni.

Kb. fél kilós kenyér lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mézes-fűszeres pulykamellAz egyik legújabb konyhai „játékom” egy grillserpenyő. Ezt akartam mindenképpen kipróbálni, valami egyszerű, mézes-fűszeres hússal. Jelesre vizsgázott, gyorsan megsültek a hússzeletek, és a mézes pác nem égett rá a bevonatra.… Tovább
  • Édesburgonyás csirke-curry Soha nem ettem ezelőtt édesburgonyát, nem rossz, kár, hogy kevés helyen és drágán árulják. Ha valaki nem tud vagy nem szeretne édesburgonyát venni, próbálja ki nyugodtan sütőtökkel ez a curryt, mert az édesburgonya színre … Tovább
  • Vöröslencsés zöldség-curry Mindenfajta curryt szeretek, ami nem túl csípős, mert nagyszerű alternatívája a főzelékeknek, és változatosabbá teszi a növényevő-napokat. Rántás és habarás nem kell bele, a szétfőtt vöröslencsétől kellően sűrű lesz a leve… Tovább
  • Zöldségcurry kókusztejjel A karácsonyi folyamatos dőzsölés és húsevés után könnyű zöldséges étel kellett. Nem szeretem a csípőset, ezért enyhe curryt használtam, persze aki bírja és szereti, készítse erőssel, vagy tegyen bele némi chilipaprikát az … Tovább
  • Sajtos fűszeres rúd Nem képmanipuláció, és nem is 10 „tanyasi” tojássárgája az oka, hogy ennyire sárga a képen a sajtos rúd, hanem a curry, amitől fűszeres és különleges lett. Langyosan a sütőből kivéve a legjobb, a nagy része elfogyott akkor… Tovább

2 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Nagyon jól néz ki! Nagy ötlet vöröslencsével készíteni! :)
...most a meleg helyen való kelesztéssel azt hiszen nem lesz gond... ;o)

Lilla írta...

inkább az a baj hogy amig dagasztja az ember (ha kézzel csinálja) ne menjen bele verejtéka homlokáról...