2010. október 22., péntek

Sütőtökös sajtos tészta

IMG_6244

Avagy sütőtökös mac’n’cheese. Én azt hiszem egy kicsit sok sütőtököt raktam bele, mert a sajt ízét alig lehetett érezni, de végül is szeretjük a tököt és hát ennyi volt itthon…

Kíváncsi vagyok besárgulunk-e a sok sütőtöktől, mint a babák.

Hozzávalók:

  • 30 dkg tészta – jelen esetben penne
  • kb. 1-1,5 csészényi sült tök (én min. 2x ennyit raktam bele, de legközelebb kevesebbet fogok
  • 1 csésze tej
  • 10 dkg reszelt cheddar
  • 10 dkg reszelt keménysajt (ementáli, valami olyan trappista aminek íze is van van stb.)
  • 4 evőkanál krémsajt
  • só, bors
  • 1-2 maréknyi zsemlemorzsa

Megfőzöm a tésztát, és közben előmelegítem a sütőt (180-190 fokra) és összeállítom a mártást. egy serpenyőben összekeverem a tejet és a sült tököt, és felforralom. Lehúzom a tűzhelyről, belekeverem a sajtokat, és ah túl sűrű a tészta főzővizéből adok hozzá egy keveset. Sóval (a sajtok miatt egyáltalán nem biztos hogy kell!), borssal, szerecsendióval fűszerezem. A megfőtt, leszűrt tésztát összekeverem a sütőtökös mártással, tűzálló tálba teszem, és megszórom a tetejét zsemlemorzsával. Addig sütöm, amíg a teteje megpirul.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Nektarinos tejespite Annyian megénekelték már, jöjjön az én verzióm. Tejespite, azaz előkelő néven: clafoutis. Csupa hétköznapi hozzávaló kell hozzá, nagyon gyorsan elkészül, és nincs, aki ne szeretné. A tökéletes családi desszert. Bármilyen g… Tovább
  • Olajban eltett aszalt paradicsom Nem vagyok egy befőzős típus, távol áll tőlem a több tíz kilónyi gyümölcs lekvárrá főzése. Nem is szeretem a lekvárt, és a 4 m2-es konyha szerintem nem is az a hely, ahol lehet befőzni. A nyersen készülő rumos „meggybefőtt… Tovább
  • Császármorzsa Nekem nincsenek a császármorzsához kapcsolódó gyerekkori emlékeim, vaníliaillatú nagymamás uzsonnákról, és friss baracklekvárokról. Viszonylag későn ismerkedtem meg ezzel az étellel, mert kíváncsi voltam, mi az, amiért ann… Tovább
  • Rumos meggy ‘befőtt’ Rossz szó rá a befőtt, mert nem kell főzni egy másodpercig sem, de a rumos meggy túlságosan utal egy édesipari termékre, úgyhogy inkább legyen „befőtt”. Ez a legjobb dolog, amivel meg lehet tölteni a kamrát. Lenyomja az ös… Tovább
  • Fokhagymás burgonyapüré A sült oldalas mellől is ismerős, krémes, sült fokhagymával ízesített burgonyapüré. Az elsőre rémisztőnek tűnő fokhagymamennyiség senkit se tévesszen meg, kell bele ennyi, hogy lehessen érezni az ízét, mert az egy órás süt… Tovább

3 megjegyzés:

Bori írta...

Szerintem nem fogtok besárgulni :-)) Nekem is pörög az agyam, mit lehetne még tökből csinálni, amíg szezonja van, a tiédhez hasonlót olvastam ma Martha Stewartnál is, szerintem nálam is készül a közeljövőben majd hasonló... :-)

Lilla írta...

pedig vicces lenne besárgulni :-) mindenesetre rajtam rögtön meglátszana, mert hófehér vagyok. :-)
pár napja felraktam egy sütőtökös-gorgonzolás pitét. azt szerintem mindenképpen próbáld ki!

Felhőlány írta...

Remek ötlet, csodás ez a szín! Nem is nagyon vágyom másra, ha borúsra fordul az idő... Vittem a receptedet!
Én hetente többször eszem sült tököt, de (sajnos) semmi extra szín nem látszik rajtam... :))