2010. október 22., péntek

Sütőtökös sajtos tészta

IMG_6244

Avagy sütőtökös mac’n’cheese. Én azt hiszem egy kicsit sok sütőtököt raktam bele, mert a sajt ízét alig lehetett érezni, de végül is szeretjük a tököt és hát ennyi volt itthon…

Kíváncsi vagyok besárgulunk-e a sok sütőtöktől, mint a babák.

Hozzávalók:

  • 30 dkg tészta – jelen esetben penne
  • kb. 1-1,5 csészényi sült tök (én min. 2x ennyit raktam bele, de legközelebb kevesebbet fogok
  • 1 csésze tej
  • 10 dkg reszelt cheddar
  • 10 dkg reszelt keménysajt (ementáli, valami olyan trappista aminek íze is van van stb.)
  • 4 evőkanál krémsajt
  • só, bors
  • 1-2 maréknyi zsemlemorzsa

Megfőzöm a tésztát, és közben előmelegítem a sütőt (180-190 fokra) és összeállítom a mártást. egy serpenyőben összekeverem a tejet és a sült tököt, és felforralom. Lehúzom a tűzhelyről, belekeverem a sajtokat, és ah túl sűrű a tészta főzővizéből adok hozzá egy keveset. Sóval (a sajtok miatt egyáltalán nem biztos hogy kell!), borssal, szerecsendióval fűszerezem. A megfőtt, leszűrt tésztát összekeverem a sütőtökös mártással, tűzálló tálba teszem, és megszórom a tetejét zsemlemorzsával. Addig sütöm, amíg a teteje megpirul.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • „Fogyókúrás” kávés csokoládé torta Eddig ez a leginkább diétásnak mondható csokoládétortám. Az alacsony zsírtartalom mellett (vagy inkább annak ellenére) nagyon finom. Persze jobban be lehetne illeszteni a diétába, ha kevesebb lenne benne a krém (nem krém-m… Tovább
  • Epres palacsinta Egy kis tavaszi hedonizmus, ez a legjobb időszak, van végre eper és spárga, lehet tobzódni a jobbnál-jobb ételekben. A krémhez én 2 napig konyharuhában csöpögtetett tejfölt használtam, ami olyan sűrű lett, hogy el sem tudt… Tovább
  • Sajtos töltött csirkecomb Ritkán készítek töltött húst, valószínűleg azért, mert a menzai élmények elég hosszú időre elvették a kedvemet tőle (más dolgoktól örökre). Most azonban végre sikerült egy szimpatikus receptet találni, amiben nincs máj, és… Tovább
  • Poharas cheesecake eperrel Bár az igazi eper szezon még egy icipicit odébb van, már egyre-másra kelletik magukat a dobozos, távoli országokból származó eprek. Általában nem szoktam marokkói epret és hasonlókat venni, most azonban megkívántam, és be … Tovább
  • Répatorta A répatorta is a háborúnak köszönheti, hogy feltalálták, mivel hiánycikk volt a cukor, sárgarépát kevertek a süteménybe, hogy kellően édes legyen. A sütőtök- és sárgarépalekvárt azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni, aki… Tovább

3 megjegyzés:

Bori írta...

Szerintem nem fogtok besárgulni :-)) Nekem is pörög az agyam, mit lehetne még tökből csinálni, amíg szezonja van, a tiédhez hasonlót olvastam ma Martha Stewartnál is, szerintem nálam is készül a közeljövőben majd hasonló... :-)

Lilla írta...

pedig vicces lenne besárgulni :-) mindenesetre rajtam rögtön meglátszana, mert hófehér vagyok. :-)
pár napja felraktam egy sütőtökös-gorgonzolás pitét. azt szerintem mindenképpen próbáld ki!

Felhőlány írta...

Remek ötlet, csodás ez a szín! Nem is nagyon vágyom másra, ha borúsra fordul az idő... Vittem a receptedet!
Én hetente többször eszem sült tököt, de (sajnos) semmi extra szín nem látszik rajtam... :))