2010. október 18., hétfő

Svéd húsgolyó

IMG_6224
Van nekem egy húsgolyó-mániás kishúgom, aki ráadásul nem bírja a laktózt, az IKEÁS-ban pedig van, szóval nem ártott kifejleszteni a házilag előállítható tejcukormentes változatot. Nem gondoltam volna, hogy ez már elsőre is sikerült, de sikerült. :-) A lekvárt azért a svédektől hoztuk, és én mirelit hasábburgonyát használtam, de a hús és a barnamártás házi és mentes a nemkívánatos E-vitaminoktól. Házi marha-alaplé helyett én DM-es bio marhahúsleves-kockát használtam. Nincs benne se ízfokozó, se tartósítószer, és a felhasznált növények és a marha ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak.
Hozzávalók:
  • 25 dkg darált marhahús
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • kb. 1,5 dl tejszín
  • só, bors, szerecsendió
  • 1 pohár marha-alaplé (fél leveskocka + forró víz)
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • pár csepp szójaszósz
  • olaj
  • vaj
  • áfonyalekvár
  • hasáb/főtt/püré burgonya
A zsemlemorzsát egy tálba teszem, ráöntök kb. 50 g tejszínt, összekeverem, pár percig állni hagyom, majd hozzáadom a tojást, a fűszereket a húst, és alaposan összegyúrom. A masszából kis golyókat gyúrok, és olaj és vaj keverékén (nem kell ússzon a zsiradékban, elég ha pár mm vastagon áll a serpenyőben). megsütöm. A megsült golyókat a sütőben melegen tartom. A serpenyőből kiöntöm a zsiradék nagy részét, és beleszórom a lisztet. Miután a liszt egy kicsit megpirult, felöntöm az alaplével, tejszínt adok hozzá, és besűrítem. Ha túl sűrű, lehet még alaplevet/vizet/tejszínt adni hozzá. Végül pár csepp szójaszósszal ízesítem. A húsgolyókat a tetszőleges körettel, áfonyalekvárral és a barnamártással tálalom.
2 nagyon adag, vagy 3 kisebb, de leginkább 2 felnőtt és 1 gyerek.
A laktóz-mentesítésről: tejszínből és vajból van laktózmentes, a zsemlemorzsát pedig házilag kell előállítani megszárított zsemléből/kenyérből.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Eton mess Angol édesség, ami az etoni kantinról kapta a nevét. Jó kis iskola lehet az, ahol ilyen desszertet szolgálnak fel. Tejszínhab, eper és habcsók, csupa remek összetevő. A habcsókhoz a múltkori receptet használtam, dobozban m… Tovább
  • Cukkinis-lilahagymás spagettiEz az egyik kedvenc húsmentes tésztám, nagyon sok zöldség van benne, ezért elég a szokásos adagnál kevesebb tésztát főzni hozzá. Érdemes azoknak is kipróbálni, akik nem annyira szeretik a cukkinit, ettől a recepttől megváltoz… Tovább
  • Somlói galuska Somlói galuskából nem nagyon van összehasonlítási alapom, csak olyat ettem még, amit én készítettem. A cukrászdaiakkal kapcsolatban erős fenntartásaim vannak – mazsola, süteménymaradék, rossz ízű hamis-tejszínhab. Másik há… Tovább
  • Sárgarépa krémleves palacsintametélttel Bár ez "csak" egy krémleves, a palacsintametélt miatt igen laktató. Könnyebb főétel illik mellé. A palacsintákat kicsi (18 cm lehet talán) serpenyőben sütöm ehhez, nem a rendes méretűben. Hozzávalók: … Tovább
  • Kukorica krémleves A heti krémleves-adag. Most kukoricából. Kukorica levest szoktam főzni, de az nincsen pürésítve. Most kicsit változtattam a fűszerezésen, és bevetettem a botmixert. Az eredmény igen meggyőző lett. Hozzávalók: 15 dkg k… Tovább

5 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Ezért a receptedért egy nagy taps!
Náluk az egész család nagy húsgolyó rajongó.
Amióta az IKEA Éttermet sokan használják melegedőnek, azóta nem olyan nagy kedvvel járok oda, mint régen.
Örülök, hogy folyamatban a beszámoló, már az esküvő előtt vártam...
Nagyon rendes nővér vagy, én is elfogadnálak!

Bori írta...

fincsi...

Lilla írta...

köszi :-)

Névtelen írta...

Ma megcsináltam ebédre és nagyon finom lett! Köszi a receptet :)

Lilla írta...

tök jó :-) örülök tetszett