2010. október 18., hétfő

Svéd húsgolyó

IMG_6224
Van nekem egy húsgolyó-mániás kishúgom, aki ráadásul nem bírja a laktózt, az IKEÁS-ban pedig van, szóval nem ártott kifejleszteni a házilag előállítható tejcukormentes változatot. Nem gondoltam volna, hogy ez már elsőre is sikerült, de sikerült. :-) A lekvárt azért a svédektől hoztuk, és én mirelit hasábburgonyát használtam, de a hús és a barnamártás házi és mentes a nemkívánatos E-vitaminoktól. Házi marha-alaplé helyett én DM-es bio marhahúsleves-kockát használtam. Nincs benne se ízfokozó, se tartósítószer, és a felhasznált növények és a marha ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak.
Hozzávalók:
  • 25 dkg darált marhahús
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • kb. 1,5 dl tejszín
  • só, bors, szerecsendió
  • 1 pohár marha-alaplé (fél leveskocka + forró víz)
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • pár csepp szójaszósz
  • olaj
  • vaj
  • áfonyalekvár
  • hasáb/főtt/püré burgonya
A zsemlemorzsát egy tálba teszem, ráöntök kb. 50 g tejszínt, összekeverem, pár percig állni hagyom, majd hozzáadom a tojást, a fűszereket a húst, és alaposan összegyúrom. A masszából kis golyókat gyúrok, és olaj és vaj keverékén (nem kell ússzon a zsiradékban, elég ha pár mm vastagon áll a serpenyőben). megsütöm. A megsült golyókat a sütőben melegen tartom. A serpenyőből kiöntöm a zsiradék nagy részét, és beleszórom a lisztet. Miután a liszt egy kicsit megpirult, felöntöm az alaplével, tejszínt adok hozzá, és besűrítem. Ha túl sűrű, lehet még alaplevet/vizet/tejszínt adni hozzá. Végül pár csepp szójaszósszal ízesítem. A húsgolyókat a tetszőleges körettel, áfonyalekvárral és a barnamártással tálalom.
2 nagyon adag, vagy 3 kisebb, de leginkább 2 felnőtt és 1 gyerek.
A laktóz-mentesítésről: tejszínből és vajból van laktózmentes, a zsemlemorzsát pedig házilag kell előállítani megszárított zsemléből/kenyérből.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Marhahúsos-babos taco Nagyon régen csináltam ezt a tacot, úgyhogy az élmény már nem olyan friss, csak annyit mondhatok, hogy király volt :-) Tacohoz azt a fajta tortillalapot szoktam venni, amire gorditas van írva, kicsit vastagabb mint a szokáso… Tovább
  • Sajtburger – sajtos makaróni (Cheeseburger mac) Na ez teljesen saját fejlesztés. Miközben a pásztorpite-makarónit ettem, bevillant valami. Darált hús… Hamburger…. Hmmm… sajtburger. Akkor sajtburger mac. Hús. Paradicsom. Jégsaláta. Hagyma. Ecetes uborka. Hamburgerszósz. És… Tovább
  • Pásztorpite-sajtos makaróni (shepherds mac) Van pár szuper új szerzeményem. Az egyik egy szakácskönyv, amit teljes egészében a mac’n’cheesenek szenteltek az írók. Csodálatos. Abszolút csodálatos. Egy másik pedig a Mickey Egeres habverőm. Amivel nyilvánvalóan még jobba… Tovább
  • Húsgolyós-gombás tészta Mostanában nem nagyon főztem, vagy “ismételtem” vagy csak túl fáradt voltam fotózni. Ennél azonban minden összejött, volt időm (és kedvem) a golyók formázásához, a gomba felszeleteléséhez ééééés még fotóztam is. És nagyon jó… Tovább
  • Serpenyős marhahúsos pite Oké, még csak két receptet próbáltam ki a One pot-ból, de ez után arra jutottunk, hogy már ezért megérte megvenni. Paradicsomos-zöldséges marhahúsos ragu, azon nagyon cheddaros “pogácsa” (biscuit, mint ahogy a múltkor körülj… Tovább

5 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Ezért a receptedért egy nagy taps!
Náluk az egész család nagy húsgolyó rajongó.
Amióta az IKEA Éttermet sokan használják melegedőnek, azóta nem olyan nagy kedvvel járok oda, mint régen.
Örülök, hogy folyamatban a beszámoló, már az esküvő előtt vártam...
Nagyon rendes nővér vagy, én is elfogadnálak!

Bori írta...

fincsi...

Lilla írta...

köszi :-)

Névtelen írta...

Ma megcsináltam ebédre és nagyon finom lett! Köszi a receptet :)

Lilla írta...

tök jó :-) örülök tetszett