2010. november 11., csütörtök

Kókusztejes sütőtökleves

A szokásos tejszínes-szalonnás sütőtökleves helyett, most curry-s-kókusztejest főztem. Hát nagyon jó ez is, nem is tudok dönteni, hogy melyik a kedvenc a kettő közül. Szerintem egyik nap ez a másik nap amaz.  Nem raktam bele túl sok curryt, nem akartam, hogy elnyomjon minden más ízt, és Levi még rakott a saját adagjába egy kis gyömbért (nálam az abszolút ellenség, teljességgel ehetetlen kategória mint a római kömény és a fahéj), de hardcore júzerek még chilipaprikával is fokozhatják a fűszerezést.

Hozzávalók:

  • sült sütőtök (tisztítás előtt 1 kilós darab)
  • 1 hagyma
  • 1 doboz (400 ml) kókusztej
  • curry (én nem túl erős curry-s mangó szószt használtam)
  • só, bors
  • (gyömbér)
  • 1 evőkanál vaj
  • víz/zöldségalaplé

A megolvasztott vajon pár percig sütöm az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a tök kikapart húsát, és átforgatom. Hozzákeverem a curryt, felöntöm a kókusztej nagy részével, összeturmixolom, majd visszateszem a tűzhelyre, és annyi zöldségalaplevet adok hozzá, hogy megfelelő legyen a sűrűsége. Sóval, borssal (ha kell, még egy kis curryvel) fűszerezem, összeforralom, és a félretett kókusztejjel díszítve tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tonhalas tésztasaláta Újabban kb. heti egyszer halat kell készítenem, mert kiderült, hogy igény van rá. Mivel engem az egész műfaj nem igazán vonz (finoman szólva), ezért az alapanyagok köre korlátozott – tonhalkonzerv, lazac szelet, pangasius … Tovább
  • Sonkás-avokádós saláta Tipikusan a semmi extra/bonyolult vonalat képviseli ez a saláta, ennek ellenére mégis nagyon finom. Újabb darabja a súlycsökkentő törekvésemnek (lesz még pár, mert még 9-10 kilótól akarok megszabadulni). Én nem rajongok a … Tovább
  • Babsaláta Ez is a fogyókúra program részeként került az asztalra, 500 kalória alatt van az energiatartalma, azaz akár ebédre, akár vacsorára nyugodtan fogyasztható – úgysem egészséges túl sokkal napi 1500 kcal alá menni. Érdemes a b… Tovább
  • Sajtos töltött csirkecomb Ritkán készítek töltött húst, valószínűleg azért, mert a menzai élmények elég hosszú időre elvették a kedvemet tőle (más dolgoktól örökre). Most azonban végre sikerült egy szimpatikus receptet találni, amiben nincs máj, és… Tovább
  • Borsófőzelék liszt nélkül Egy ideje kíváncsi voltam, milyen a főzelék, ha nem hagyományos módon, rántással vagy habarással készül, hanem saját anyagú sűrítéssel. Biztos van ennek valamilyen neve, aki tudja, írja meg. A lényege, hogy a szokásosnál k… Tovább

2 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Nagyon jól néz ki! Megenném! Tegnap a Trófeában keményítős vagy rántásos, nem tudom eldönteni levest kóstoltam, hát nem jött be. Minek a sütőtökhöz sűrítő? Hiányzott már a blogod, de Japánban rá sem mertem nézni, mert mindig éhes voltam vagy az ételtől rosszul voltam.

Lilla írta...

jó kérdés... hogy még több vizet lehessen önteni 1 kiló tökhöz... nekem mindig az a "bajom" a sütőtöklevessel, hogy egyre csak önteni kell bele a vizet/tejszínt/alaplevet, mert megáll benne a kanál.
barátnőm szülei is voltak japánban, ők sem bírták a kosztot, aztán kerestek egy kfc-t és a szintén megkönnyebbült amerikai turisták között ettek. hoztak egy kis üveg szakét, ami évek óta nem akar elfogyni... senki sem bírja lenyomni a torkán olyan rossz