2011. január 15., szombat

Kapucsínós minitorták

Karácsonyra megkaptam Nigella ‘Hogyan legyünk házi istennők’ könyvét, amiből most készítettem el a második receptet, az elsőt erősen átdolgoztam, ezt viszont nagyjából a könyv szerint csináltam meg. Egyedül a tetejére kent mázon változtattam, szerintem ugyanis a 16 dkg fehércsokoládé ehetetlen lesz, ha belekeverek 26 dkg cukrot. Úgyhogy a cukrot kihagytam, és kicsit növeltem a csokoládé és a tejföl mennyiségét, hogy elég legyen a máz, és ne legyen túl híg.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 12,5 dkg barna nádcukor
  • 1 púpos evőkanál instant kávé
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 3-4 evőkanál tej (elvileg 2-3, de nekem kicsit több kell)

a tetejére:

  • 18 dkg fehércsokoládé
  • 6 dkg vaj
  • 15 dkg tejföl
  • kakaópor

A vajat összekeverem a cukorral, majd beledolgozom a tojásokat, a vanília-kivonatot, a lisztet, az instant kávét és a sütőport. Miután simára kevertem (lehet robotgéppel is), belekeverem a tejet, viszonylag lágy, kanalazható tészta kell legyen. A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréssel), és egy normál 12 lyukú muffin tepsit kibélelek muffin papírral. Belekanalazom a tésztát, és 20 perc alatt megsütöm. Miután a muffinok kihűltek, egy fazékban vizet forralok, fölé teszek egy tálat, és felolvasztom benne a csokoládét és a vajat. Miután a máz langyosra hűlt, belekeverem a tejfölt, és a muffinok tetejére kanalazom. Végül megszórom kakaóporral, esetleg csokoládédíszekkel, csokoládés kávészemmel díszítem.

12 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Miket sütöttem karácsonykor…… leginkább mindenféle édességet, amikről nem készítettem képet, mert nem volt kedvem, meg sötét volt, meg rendetlenség volt (van) a lakásban. És a karácsonyfa felállítása után nehéz fényképeznem, mert az ebédlőasztal elkerül… Tovább
  • Cantuccini Még karácsony előtt, Mandy receptjeiből kiindulva sütöttem ezt a kétféle cantuccinit (ez meg ez volt az alap). Azt hiszem jövő karácsonynál előbb kell majd újra sütnöm, mert Levi nagy rajongója a reggeli keksz a kávé mellé … Tovább
  • Gesztenyés benyomott keksz A múltkori lekváros-mandulás ‘thumbprint cookie’ volt az alap, kicsit változtattam a tésztán, és lekvár helyett gesztenyekrém került bele. A nem reprezentatív kóstoltatásom eredménye, hogy extrém édesszájúak tehetnek bele m… Tovább
  • Túrós palacsinta nektarinnal A Nők Lapja Konyhában jelent meg a recept, amit kissé módosítottam – az alapján nekem túl sűrű lett a tészta, nem tetszett a túrófánk-szerű állag, amerikai palacsintát akartam, kevés olajon/vajon. És onnantól, hogy végül elé… Tovább
  • Stíriai metélt Ezt az ételt az elsők között tanultam meg, sőt az is lehet, hogy emiatt kezdtem el főzni. Az egyik kedvencem évek óta, de nem készült olyan gyakran, mint ahogy én szerettem volna. Általában azzal ráztak le, hogy „olyan mu… Tovább

5 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Hm, jól néz ki :)

Hugi írta...

Szia Lilla!
gyönyörűek :) Nigellának a könyvét még én is ízlelgetem, sok dolgot kipróbáltam már tőle, de néha túlontúl édesek nekem, így én is csökkentek a hozzávalókban.
A kapszlid ismerős, IKEA-ban vetted?
Üdv, Hugi

Elif írta...

Azta! Nagyon gusztusosak!

Lilla írta...

köszi :-)

aha IKEA-sak a papírok, jók szerintem nagyon, elég vastag és viaszos.

Praliné Zsuzsi írta...

Huuuu, nagyon jol neznek ki! Viszont a 26 dkg cukorba belegondolni is rossz...