2011. február 1., kedd

Csirke sáfrányos fokhagymamártással

Újabb recept a gyors húsos ételek-ből, szokás szerint erősen csökkentett zsírtartalommal. Puszta kíváncsiságból kiszámoltam, hogy az eredetiben mennyi kalória van, köret nélkül 970kcal jött ki. Ami egy bányásznak vagy hasonlónak lehet, hogy okés, de az én fizikai aktivitásom meglehetősen távol áll a bányászokétól.

Úgyhogy zsírcsökkentés, 10 dkg vaj helyett 1-2 evőkanálnyi, sovány tejszín (és kevesebb) és az olaj elhagyása.

Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemell-filé
  • 5 dkg fokhagyma (kb. másfél fej)
  • 1-1,5 dl tejszín (jó a 10%-os is)
  • 2,5 dkg mandula
  • 1-2 evőkanál vaj
  • 1 csipet sáfrány (én egy zacskónyi kotányi sáfrányt beleraktam)
  • só, bors

A fokhagymát megtisztítom, és vagy

A. Egy serpenyőbe kevés vajon kicsit megpirítom, majd vizet/bort öntök alá és 15 percig párolom.

B. Forrósütőben, alufóliával lefedve 15-20 percig sütöm.

C. Ahogy a szakácskönyv írja: 15 percig, 5 dkg vajon lefedve, időnként megkavarva sütöm - ez szerintem fölöslegesen sok vaj, részemről leszavazós változat.

Közben kevés forró vizet öntök a sáfrányra, és a mandulát (barna héj nélkül, egyébként mindegy, hogy egyben van, szeletelt, vagy csíkokra vágott) serpenyőben szárazon megpirítom, majd beleteszem az aprítóba. Kevés vajon megpirítom a húst, és közben összeállítom a mártást. A darált mandula mellé dobom a megsült fokhagymagerezdeket, hozzáöntöm a sáfrányos vizet és a tejszínt, és simára turmixolom/darálom. Ha szükséges vízzel, vagy fehérborral hígítom a mártást, a húshoz öntöm, sózom, borsozom, és összeforralom. Rizs, bulgur, kuszkusz illik hozzá.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Taco shells Egy kis hétvégi tex-mex: fűszeres darált hússal töltött kemény tortilla kagylók mindenféle zöldséggel. Taco shell-t már minden szupermarketben lehet kapni, nem csak a gasztronómiai szakboltokban, és ahol a a tészta ott a f… Tovább
  • Zöldséges thai serpenyős csirke Nagyon nehezen sikerült összehozni ezt az ételt, negyedik vagy ötödik helyen sikerült csak normális kaliforniai paprikát vennem (ott sem sikerült egy zöldet egy pirosat, csak két pirosat, de az akkor már mindegy volt), job… Tovább
  • Tejfölös-gombás csirkecsíkok Nagyon nem fogy a pirospaprikám, azt pedig nem kéne megvárni, hogy lejárjon, és semmi íze ne legyen már, úgyhogy pirospaprikás-tejfölös mártásos húst készítettem. Amúgy is volt egy kis csirkehús és egy kis gomba a fagyaszt… Tovább
  • Indonéz satay Újabb kókusztejes-mogyoróvajas fogás a pár héttel ezelőtti thai kókusztejes-csilis csirke után. A satay (szaté) Délkelet-Ázsiában mindenhol kedvelt, a legnépszerűbb ez a mogyorós változat. Sóra egyáltalán nem volt szükség,… Tovább
  • Szezámmagos csirkemell Van pár étel, amibe kifejezetten nem jó a laktózmentes tej – palacsintát például nem lehet belőle sütni -, itt azonban előnyös volt a magasabb cukortartalom, mert a hússzeleteket kellemes karamellréteg vonta be. A tejes-fo… Tovább

0 megjegyzés: