2009. június 23., kedd

Indonéz satay

Újabb kókusztejes-mogyoróvajas fogás a pár héttel ezelőtti thai kókusztejes-csilis csirke után. A satay (szaté) Délkelet-Ázsiában mindenhol kedvelt, a legnépszerűbb ez a mogyorós változat. Sóra egyáltalán nem volt szükség, a mogyoró és a szójaszósz elég sót tartalmaz. A húst grillen, grillserpenyőben, vagy vékonyan kiolajozott teflonserpenyőben is meg lehet sütni.

indonez2

Hozzávalók:

  • 4 fél (kb. 15-17 dkg-os) csirkemell

a páchoz:

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis chilipaprika vagy chilipor
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csipet római kömény
  • 4 evőkanál kókusztej
  • bors

a mártáshoz:

  • 2 dl kókusztej
  • 10 dkg sósmogyoró
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 1 teáskanál curry por
  • 1 citrom
  • 1 csipet cukor
  • (kevés tejszín)

A húst csíkokra vágom, a hagymát és a fokhagymát megtisztítom. A pác hozzávalóit az aprítóba teszem, és pár másodperc alatt homogénre aprítom-keverem. A húst egy tálba teszem, ráöntöm a pácot, összekeverem, és lefedve a hűtőben 1-2 órán át pácolom. Pár bambusznyársat kettétörök, és kihegyezek (a kisebbek sokkal könnyebben kezelhetőek). A mogyorót durvára vágom (aprítógép ez is persze), a kókusztejet a mogyoróvajjal, a cukorral és a curryvel felforralom. Közben a húst hullámvonalban a bevizezett bambusznyársakra húzom. Grillserpenyőben 8-10 perc alatt megsütöm a húst, egy szilikon ecsettel sütés közben rákentem a visszamaradt pácot. A mogyorót, a citrom héját és levét belekeverem az időközben felforrt kókusztejes keverékbe, az eredmény krémes folyadék kell legyen. Ha túl híg, kicsit forralom, ha túl sűrű egy kevés tejszínt vagy kókusztejet adok hozzá. A csirkenyársakat a meleg mogyorómártással és főtt rizzsel tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: