2008. december 19., péntek

Kukoricaleves


Mindig elcsodálkozom azon, hogy a szüleim gyerekkorában a kukorica csak két dolgot jelentett. Nyáron a főtt kukoricát, és télire takarmányt az állatoknak. Igen rövid idő alatt betört a köztudatba, meglehetősen változatos formákban - levesek, köretek, saláták.... Gyerekbarát zöldség, még nem találkoztam olyannal, aki ne szerette volna, és a sárga a kisgyerekek kedvenc szine. Előszeretettel használják a sárgát rajzoláskor. Ha nem így van, az általában valamilyen szorongást jelent. Fogyókúrázóknak rossz hír, hogy a kukorica energiatartalma elég magas (171 kcal/100g, a kínai kelé csak 16 kcal/100g). C vitamint, foszfort, vasat, karotint és meszet tartalmaz.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg mirelit kukorica (vagy 2 konzerv)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál majoranna
  • 1-2 dl tejszín
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 liter zöldségleves (ez most víz + 'biovegeta' = só és ízfokó nélküli szárított zöldségkeverék)
  • 1 teáskanál keményítő

Az apróra vágott hagymát megpárolom egy evőkanál olajon. Hozzáadom a kukoricát, átforgatom, fűszerezem, felöntöm a levessel. Mikor megfőtt a kukorica, behabarom a tejszín és a keményítő keverékével.

5 személyes adag

Kapcsolódó bejegyzések

  • ZellertortaFogyókúrés ebéd/vacsora ez is, mert 300 kcal alatt avn egy adag. Egyszer csináltam eddig, akkor arra jutottam, hogy jobb szeretem ha a zeller puhább. Ezért annyit változtatnék rajta, hogy felkarikázva tenném bele a zellerszár… Tovább
  • TojáskrémEl kellett már használni a hűtőben található tojásokat, és vacsorára is kellett valami. Több órai megfeszített gondolkodás után, hogy mi legyen a tojásokkal - rántottát nem kívántam, palacsinta, omlett pedig kizárva a serpeny… Tovább
  • Majonézes kukoricasalátaEnnek az országnak a lakói rettentően édesszájúak. És túlsúlyosak. Édes a főzelék, édes a majonéz, édesek a paradicsomos ételek. Sok ételbe kell 1-2 csipet cukor, mint fűszer. De nem egy-két kanálnyi, amitől már édes lesz az … Tovább
  • Quesadilla guacamolevalGyorsan elkészíthető vacsora. Először a guacamolet készítem el, mert a tortilla 1-2 perc alatt megpirul, és frissen, forrón az igazi. azt hittem, hogy két tortillalap némi sajttal és guacamoleval egy könnyű kis vacsora. Hát..… Tovább
  • Sajtos sárgarépakrémVolt pár répa a hűtőben, amit azonnal fel kellett használni. Szerencsére belefutottam Ottis bejegyzésébe. A tormát egyikünk sem szereti, úgyhogy gyerek-változat készült. És legalább lehetőségem nyílt kipróbálni az új kütyüm a… Tovább

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Ilyet én is szoktam, csak kurkuma nélkül és tejszín helyett krémsajtot teszek bele. Legközelebb kipróbálom kurkumával is.
Üdv. Szabina