2009. január 8., csütörtök

Karfiolfasírtka


A mai konyhai feladat a kicsiVúnál látott karfiolfasírtkák elkészítése lett volna. Mivel az amúgysem sok hozzávalóból, kettőt is sikerült kihagynom, ez voltaképpen kudarcba fulladt. A végeredmény ennek ellenére jó lett. A petrezselyem hiánya rögtön  sütés után eszembe jutott. Az viszont, hogy ricotta sem került bele csak most tűnt fel, hogy elkezdtem ezt a bejegyzést írni. Mentségemre szóljon, hogy jövő hét pénteken diplomamunka leadás...
Hozzávalók:
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 1 kávéskanál koriandemag
  • 2 tojás
  • kevés liszt
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • a tálaláshoz tejföl és saláta
  • (3 evőkanál ricotta / sovány túró)
  • (1 evőkanál apróra vágott petrezselyem)

A rózsáira szedett karfiolt 10 perc alatt megfőzöm sós, korianderes vízben. Lecsöpögtetem és hagyom megszáradni. Egy tálban villával összetöröm (nem kell homogén masszát csinálni belőle), hozzáadoma  két tojást, a fűszereket, az átnyomott fokhagymát, a most általam elfelejtett hozzávalókat, és anyni lisztet, hogy galuska sűrűségű masszát kapjak. ez nekem ma kb 5 evőkanál liszt lehetett. Egy serpenyőben olajat hevítek - nem kell ujjnyi vastagon álljon, de azért vonja be a serpenyő alját, a közepét is. Kiskanállal kis kupacot rakok, lelapítom és aranybarnára sütöm. Két kiskanállal megfordítom, és megsütöm a másik oldalukat is. Salátával és tejföllel tálalom. 

3 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Karfiolos-sajtos gnocchi A Nők Lapja konyhában találtam a receptet (Dolce Vita-é amúgy), amitől csak annyiban tértem el, hogy brokkoli helyett karfiolt használtam, és szerintem ez két adag csupán, nem négy. Legalábbis hétköznap ebédre, amikor mi csa… Tovább
  • Tojásos rakott zöldség Még mindig Főzzünk könyvből, most egy kölcsön-könyvből főztem, reader’s digest – könnyű ételek a rohanó hétköznapokra. Hatalmas könyv, kb. mint egy enciklopédia, halas, tésztás, húsos stb. fejezetekkel, szóval klasszikus fe… Tovább
  • KarfiolkrémlevesKevés kommenttel, mert elfáradtam a mai kolbászolásban. Az egybehangzó vélemény szerint sokkal jobb, mint a “sima” karfiolleves. Hozzávalók: kb. 17 dkg karfiol (tisztítva) 1 közepes krumpli 1 kis fej hagyma só, … Tovább
  • Kéksajtos karfiolleves Minimalista leves, pont az ilyen ocsmány nyálkás napokra, mint ami ma van. Állatira elegem van a télből, utálom a télikabátot, a csizmát, hogy ha kilépek az utcára folyik az orrom, a bőröm vörös és száraz, a kezem nemkülönb… Tovább
  • Rakott karfiol hús nélkülA rakott karfiol az egyik legnépszerűbb formája nálunk a karfiolnak. Csak hát ugye az a fránya mosogatás…. Kipróbáltam most egy egyel kevesebb edénnyel operáló változatot, kihagytam a darált húsos réteget, és gorgonzolával dú… Tovább

0 megjegyzés: