2009. január 5., hétfő

Sütőtökös rizottó


Ez a többiek kedvenc rizottója. Én a sárgarépás-zelleres verziót is szeretem, nem döntöttem el, hogy melyiket jobban. Talán mindig azt, amelyik éppen van. A húsos szalonna - sütőtök nagyon jó párosítás, leves, tészta, rizottó, bármi jöhet. 

Hozzávalók:
  • fél sütőtök
  • 1-2 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kevés fehérbor
  • 3-4 dl rizs (lehetőleg rizottórizs, mint a kép mutatja, nálunk épp nem volt itthon)
  • 1-1,5 l zöldségleves
  • 15-20 dkg húsos szalonna
  • kevés olaj
  • 1-2 diónyi vaj
  • reszelt sajt (autentikusan parmezán, én szoktam váltogatni, ementáli, parmezán, füstölt...)

A tököt megtisztítom és kis kockákra vágom, felaprítom a hagymát, és felkockázom a szalonnát. A levest odateszem melegedni, ha felforrt, leveszem minimumra. A szalonnát kisütöm 1-2 evőkanál olajban, hozzáadom a hagymát. Miután a hagyma kellően megpárolódott, belenyomom a fokhagymagerezdeket, és hozzáadoma  rizst. Ha a rizs megpirult kicsit, belekeverem a tököt és azt is átforgatom. Rálöttyintek egy kevés bort. Miután a bort beszívta a rizs, elkezdem adagolni a levest, és folyamatos keverés mellett készre főzöm. Amikor a rizs megpuhult, sózom borsozom, belekeverem a vajat és a sajtot, és lefedve 10 percig állni hagyom.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kókuszkrémes zöldségragu Hoztam két doboz kókuszkrémet Hollandiából, mert olcsó volt, és mert nálunk sajnos nem terem minden sarkon (és ahol van ott is drágább). A kókusztej is finom, és intenzív ízű meg minden, de a kókuszkrém… hmmm… a magamfajta … Tovább
  • Sonkás-túrós quiche Eredetileg nem borsót, hanem sóskát akartam tenni a töltelékbe, mert ismét szüretelhetővé vált az erkélyen a sóska, de amikor kimentem, hogy az elgondolást tett kövesse, döbbenten láttam a sóskán és a petrezselymen randalí… Tovább
  • Rakott karfiol hús nélkülA rakott karfiol az egyik legnépszerűbb formája nálunk a karfiolnak. Csak hát ugye az a fránya mosogatás…. Kipróbáltam most egy egyel kevesebb edénnyel operáló változatot, kihagytam a darált húsos réteget, és gorgonzolával dú… Tovább
  • Csirkés pite Elég hihetetlennek tűnik, hogy csirkecomb, kukorica, burgonya és tejszín, ráadásul nem mikroszkopikus adag, és csak 500 kcal, de csak nem számolták el a goodfoodék a dolgot. Ennek fényében különösen durva, hogy a stahl-gyo… Tovább
  • Körtés-gorgonzolás rizottó Levinél az aktuális kedvenc rizottó, én még nem döntöttem el, bár eléggé esélyes, mindenesetre hatalmas nagy ‘úá’ és hamarosan újra kéne főzni… (ez se gyakori, amit képes lennék akár másnap újra elkészíteni) Hozzávalók: 1 … Tovább

0 megjegyzés: