2009. május 22., péntek

Csokis keksz

csokiskeksz2
Van pár állatos sütikiszúróm, amit már egy ideje fel akartam avatni. Végre sikerült. Teljesen alap linzer tésztát gyúrtam, kakaóporral ízesítettem, és étcsokoládéval vontam be. Laktózmentes margarinnal laktóz-érzékenyeknek is tökéletes. Nyári melegben reggel vagy este sokkal jobb az ilyen zsíros tésztákkal dolgozni, dél körül a melegtől kezelhetetlenné válnak. Akartam rá fehércsokoládé csíkokat húzni, de a fehércsokoládém nem volt hajlandó együttműködni velem, nem lett folyékony, úgyhogy még ki kell találnom valamit az amorf fehércsoki-gombóc felhasználására.
Hozzávalók:
  • 13 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 27 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg étcsokoládé
A lisztet elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a tojássárgájákat, a cukrot, a kakaóport, és összegyúrom. Ha szükséges vízzel/tejföllel korrigálom az állagot. Hűtőbe teszem fél órára. A sütőt előmelegítem 200 fokra, a tepsit/tepsiket kivajazom, lisztezem. A tésztát kb. fél cm vastagra nyújtom, tetszőleges formákkal kiszaggatom, és 8-10 perc alatt megsütöm. Ha van elég tepsim, akkor abban hagyom kihűlni, mert forrón elég sérülékeny. Miután kihűlt, gőz- vagy vízfürdőben felolvasztom a csokoládét, és megkenem vele a kekszeket (a szilikonos ecset nagyszerűen bevált).
2 és fél tepsinyi lett, de elég nagyok voltak a formáim, levegősen voltak a tepsiben. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Lime-os trüffel Születésnapi ajándéknak készült, és nagyon ízlett az ünnepeltnek (is) – pár darabot persze megtartottam magunknak belőle, mert elég sok lesz ebből azt adagból. Szerintem mindenképpen érdemes lime-mal készíteni, és nem citr… Tovább
  • Pains au chocolat Pains au chocolat , azaz csokoládés francia zsömle, hajtogatott vajas kelt tésztából. Mazsolával is készülhet, akkor pains aux raisins, a tésztája egyébként megegyezik a croissantéval, és Franciaországban a sütőből frissen… Tovább
  • Fehércsokoládés mascarpone krém eperrel Mostanában ilyen kanalazós desszertekben utazom, nem azért, mert „olyan meleg van, hogy én már be se kapcsolom a sütőt”, bírom a meleget, képes vagyok a legnagyobb kánikulában is sütni (és mostanában elég sokszor vagyunk n… Tovább
  • „Sport szelet” Néha megmarad a rumos meggybefőtt leve, mert olyan édességet készítek, amihez csak a meggyre van szükség. Kiönteni nyilván nem fogom, kekszgolyóhoz nem jó, mert az úgy finom, ha van meggy a közepén, ezért vagy valamilyen p… Tovább
  • Kókuszos kosárkák fehércsokoládé krémmel Ez kicsit a gombhoz a kabát esete volt, mert olyan kis méretű desszertet akartam készíteni, amihez megy a színes cukor konfetti. Már pár hónapja vettem, de eddig nem találtam hozzá igazán jó felhasználási módot. Most végre… Tovább

0 megjegyzés: