2009. május 9., szombat

Szalonnás-sajtos muffin

szalonnasmuffin1

Hétvégenként megpróbálunk kilépni a hétköznapi villám reggelikből (müzli/gabonapehely), és valami komolyabb, általában meleg finomságot készíteni. Az angol reggeliig nem jutottunk még el, szerintem nem is fogunk, mert ahhoz személyzet kéne, vagy délutánra lennék csak készen. Ideálisan a muffinok, mert összesen kb. 40-45 perc alatt elkészülnek, ennek a fele a sütés, amikor lehet teríteni, kávét vagy teát főzni.

Hozzávalók:

  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 3 dkg cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 3 dl kefir (író), ez két darab 175 g-os pohár
  • 2 tojás
  • 7 dkg vaj
  • 12 dkg sajt (cheddar, gouda, füstölt trappista stb.)
  • 10-12 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 teáskanál olaj

A kétféle lisztet és a sütőport egy tálba szitálom. Elkeverem benne a cukrot és a sót. Felkockázom a szalonnát, és az olajon kisütöm. Előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeverés), és ha szükséges, kibélelem/kikenem a muffintepsit. Kockákra vágom a sajtot. A vajat megolvasztom, hozzákeverem a kefirt és a felvert tojásokat. A lisztes keverék közepébe mélyedést készítek, és beleöntöm a tojásos-kefires keveréket. Gyorsan elkeverem (nem baj, ha csomós, sőt). Gyors mozdulatokkal hozzákeverem a szalonnát és a sajtot, majd a muffintepsibe kanalazom. Kb. 20 percig sütöm, ha nem nagyon kap színt a teteje, érdemes a sütés vége felé átkapcsolni felső sütésre/grillre.

12 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: