2009. május 24., vasárnap

Habcsók

habcsok1

Már volt 4 tojásfehérjém a fagyasztóban, nem akartam a csokis kekszből maradó 3-at is betenni (icipici az egész, és ne tojásfehérjével legyen tele). Úgyhogy a legegyszerűbb tojásfehérje-felhasználási módhoz folyamodtam: habcsókot sütöttem. Amúgy is kigondoltam, hogy itt az eperérés, ’eton mess’-t fogok csinálni. Ahhoz, pedig kell 1-2 darab. Egyszerűbb sütni egy adagot, mint cukrászda után rohangálni és venni.

habcsok2

Hozzávalók:

  • 3 szobahőmérsékletű tojásfehérje
  • 18 dkg porcukor
  • 1 csomag vanillincukor/ pár csepp vanília-kivonat
  • 1,5 evőkanál keményítő
  • 1 teáskanál ecet (5%-os alma vagy fehérborecet)

A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverés). A tojásfehérjét félkeményre felverem. Apránként hozzáadom a porcukrot, akkor jó, ha a hab kemény és fényes. Végül alacsonyabb fordulaton belekeverem a vanillincukrot/vanília-kivonatot, az ecetet és a keményítőt. Egy tepsit kivajazok-lisztezek, és egy evőkanállal kupacokat teszek a habból. Lehet persze habzsákkal is formálgatni mindenfélét. Beteszem a sütőbe, leveszem a hőmérsékletet 150 fokra, és fél órát sütöm. A fél óra elteltével kikapcsolom a sütőt, és újabb fél óráig szárítom, de bent lehet hagyni addig, amíg teljesen kihűl a sütő.

1 tepsinyi adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Juhtúrós-tökmagos pogácsa Még pénteken sütöttem, hogy másnap tudjak mit vinni a suliba (én még csak most tartok az utolsó hétnél). Az alap Millie receptje volt, a liszten változtattam, mert én általában csak sima lisztet tartok itthon (most pedig p… Tovább
  • Taco káposztasalátával és csirkével/hallal Ez is hétvégi meccsnézős kaja, azt hiszem ez az utolsó a fényképezőgépemről. A döntőre még ki kell találni valamit (meg lehet hogy az elődöntőkre is, ha már stílusosak akarunk, lenni és ennyire szeretünk enni még mindennek… Tovább
  • Csokoládés túrótorta A ribizlis túrótortának már az első falatánál eszembe jutott, hogy jó-jó, de ez rémesen ribizlis savanyú, sokkal jobban csúszna nekem gyümölcs helyett egy kis étcsokoládés ganache-sal a tetején. És valóban. Szerintem sokka… Tovább
  • Ribizlis túrótorta Az eredeti a NLK-s recept lett volna, ha nem olyan hanyagul olvasom el, ahogyan szoktam, illetve ha nem hagyok ki/helyettesítek egyes anyagokat élből mással. Így aztán több változtatás lett benne, mint eredetileg akartam. … Tovább
  • Briós/kalács Megkívántunk valami kalácsfélét, meg a nutella is nagyon régen ki van bontva (elég hihetetlen, de nálunk senki sem jár rá kanállal a kézben, mondjuk nálam ez kevésbé furcsa, mint egyeseknél). A bolti kalács-nutella páros v… Tovább

0 megjegyzés: