2009. augusztus 23., vasárnap

Cukkiniropogós

cukkiniropogos1

Pontosan úgy készül, mint a tócsni, csak burgonya helyett cukkiniből. Mivel a cukkini energiatartalma harmada a burgonyáénak, ezért a végeredmény is kevésbé hizlal. Nagyon gyorsan megsül, a joghurt lecsepegtetését kell időben elkezdeni, a többi lépés villámgyorsan megvan.

Hozzávalók:

  • 1 kg cukkini
  • 25 dkg feta sajt
  • 4 tojás
  • 8 evőkanál liszt
  • petrezselyem, kapor ízlés szerinti kombinációban és mennyiségben
  • szerecsendió, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • kevés olaj a sütéshez
  • 2 nagy doboz natúr joghurt
  • fél kígyóuborka

Egy tiszta (és nem öblítővel mosott) konyharuhával kibélelek egy nagyobb szűrőt, és egy tálat teszek alá (fazék+tésztaszűrő betét is jó), a joghurtot a konyharuhába öntöm, és hagyom 2 órán át csöpögni. Az uborkát nagyon apró kockákra vágom, és a lecsöpögtetett joghurthoz keverem, kicsit megborsozom, és apróra vágott petrezselyemmel és/vagy kaporral ízesítem. A cukkiniket nagylyukú reszelőn lereszelem. Meg lehet próbálni kicsit kinyomni belőle a vizet, nekem semmit sem sikerült kifacsarni. A cukkinit összekeverem az apróra vágott fetával, az újhagymával, a liszttel, és a tojásokkal. Szerecsendióval, borssal, áttört fokhagymával és a zöldfűszerekkel ízesítem. Egy serpenyőbe kevés olajat öntök (épphogy legyen az alján), majd a forró olajba evőkanállal kicsit lelapított halmokat rakok a masszából, és oldalanként 1-2 perc alatt megsütöm. Forrón, a joghurtos dippel tálalom.

5-6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rakott cukkíni Még mindig nincsen megfelelő méretű sütőtálam, úgyhogy 18 cm-es kapcsos tortaformában sütöttem, ami valószínűleg nem lett volna baj, ha nem fogyókúrás változat készül éppen, azaz nem volt benne rizs-réteg, ami felszívott v… Tovább
  • Cukkínis-sajtos lepény A cukkíni az egyik kedvenc zöldségem. Az eredetét homály fedi, egyes források szerint Közép-Amerikából származik, de Kolumbusz és a követői nem hozták át Európába. Mások szerint valamelyik mediterrán országban keresztezték… Tovább
  • Mediterrán csirkebatyu Igazán nyári étel – cukkíni, paradicsom, mozzarella, bazsalikom… villámgyorsan elkészül, az összeállítása nem vesz 10 percnél többet igénybe. Miközben a hús sül, el lehet készíteni a köretet, és meg lehet teríteni. Hoz… Tovább
  • Grillezett csirkemell fokhagymás cukkínivel Az egyik kedvenc párosításom a cukkíni fokhagymával. Külön-külön is nagyon szeretem, de együtt valami mesés. Ez a köret ideális grillezett húsok mellé. Szerintem hidegen is fogyasztható, mint a tzaziki – nagyobb családi/ba… Tovább
  • Zöldséges thai serpenyős csirke Nagyon nehezen sikerült összehozni ezt az ételt, negyedik vagy ötödik helyen sikerült csak normális kaliforniai paprikát vennem (ott sem sikerült egy zöldet egy pirosat, csak két pirosat, de az akkor már mindegy volt), job… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Én ezt már régebben is megpróbáltam megcsinálni. Nekem nem sikerült megfordítani, a tyúkok ették meg:(. Te hogy csináltad?

Lilla írta...

a 8 ek liszt csak afféle iránymutatás, lehet hogy több kell bele (10 max emlékeim szerint). én annyit raktam, hogy legyen a cukkiniszálak között némi "csirízes" massza, ami összetartja. és nem tudom te mivel próbálkoztál, én két kanállal szoktam az összes ilyen dolgot fordítani.