2009. augusztus 9., vasárnap

Francia csirke

franciacsirke2

Elkészítési módban hasonlít a pogácsás csirkéhez, az ízvilága azonban teljesen más, az engem a húslevesre emlékeztet, ez pedig sokkal kifinomultabb, gazdagabb ízvilágú. Hát hiába a francia parasztok tudtak valamit.

franciacsirke1

Hozzávalók:

  • 4 csirkecomb
  • 40 dkg konzerv vesebab
  • 3-4 szál szárzeller
  • 4 paradicsom
  • 4 fej hagyma
  • 2 dl fehérbor
  • petrezselyem
  • 16 szelet bagett
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj

A hagymát és a paradicsomot négybe vágom, a zellert vékonyan felkarikázom, a babkonzervet lecsöpögtetem. Az olajat felhevítem egy serpenyőben, és megpirítom a csirkecombokat. Szűrőlapáttal vagy csipesszel kiszedem őket egy tálra. A maradék olajon megpirítom a hagymát, majd pár perc múlva mellédobom a zellert, és pár percig együtt pirítom őket. Leveszem a tűzhelyről, belekeverem a babot, a paradicsomot, a pirospaprikát, a bort, egy evőkanálnyi aprított petrezselymet, sózom, borsozom, és egy tűzálló tálba öntöm. A tetejére teszem a csirkecombokat, és alufóliával lefedve, előmelegített sütőben 200 fokon 50 percig sütöm. Közben kb. 5 dkg vajat összekeverek 1-2 evőkanálnyi aprított petrezselyemmel, az áttört fokhagymával, és egy kevés sóval. Megkenem a vajjal a bagett-karikákat, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Leveszem az alufóliát a húsról, beteszem alá a bagettet, és még 10-12 percig sütöm.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Cobb saláta A saláta Bob Cobb-ról kapta a nevét, aki néhány későn beeső vendégnek a hűtőszekrényben talált maradékokból kreálta ezt a fogást. A hozzávalók listája nem igazán kötött, a forma a fontos, nem kell összekeverni a hozzávalókat… Tovább
  • Csirkeleves póréval és zellerrelErről most nem sikerült értékelhető fényképet csinálni, de a receptet azért közreadom, mert nagyon jó.A húslevessel még mindig ki lehet üldözni a világból, és a főfogás + desszert elé még mindig nem hiányzik nekem a leves, de… Tovább
  • Tészta sütőtökös-csirkés mártással Elsőre jó ötletnek tűnt a szószba a sovány (cukrozatlan) sűrített tej, de aztán sikerült úgy odaégetnem az alját, hogy fém dörzsit kellett vennem. Sosem volt még szükségem fém dörzsire. Úgyhogy, bár kicsit több zsír van benn… Tovább
  • Zöld spárga sült csirkével Hú, rettentően le vagyok maradva néhány receptnek a posztolásával – ezt Levi főzte nekem a születésnapomra, ami már több mint egy hónapja volt… Végül is az ajándékom is csak most érkezett meg, úgyhogy ahhoz képest nem is áll… Tovább
  • Rakott karfiol (sült csirkével) Sokadik rakott karfiol-recept, na nem mintha a többi nem lett volna jó, de egyrészt mikor mi van itthon, másrészt próbálom időnként minimalizálni a hozzá tartozó – nekem végtelennek tűnő – munkafolyamatok számát. Most a hús … Tovább

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Ez a bagettes megoldás nagyon jó!:)

Gyöngyi írta...

Nagyon finom lehetett!

Lilla írta...

a petrezselymes vajas bagett... nagyon 'egyben van' az egész (utálom ezta kifejezést, de most ez jutott eszembe csak)