2009. augusztus 4., kedd

Kürtőskalács II.

Immár recepttel, nem csak magában a képek.

kurtoskalacs1

Nagy nyári kedvencem. Elég sokszereplős elfoglaltság, apám tüzet rak, anyám tekeri a tésztát a kürtőskalácssütő fákra, én cukrozok, öcsém pedig forgatja a parázs fölött. Ezért általában igényel némi szervezést és győzködést. De szerintem az eredményért mindenképpen megéri.

kurtoskalacs2

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 2 sárgája
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 ek olaj
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • porcukor a sütéshez
  • olaj a tészta megkenéséhez

Az összes hozzávalóból – a porcukor kivételével – kelt tésztát készítek. Ezzel párhuzamosan rakok egy nagy tüzet, hogy mire a tészta megkel, és elkészül az első rúd megfelelő parázs legyen. A tésztát négyfelé osztom. A kürtőskalácssütő-fát megkenem olajjal, és a kinyújtott, csíkokra vágott tésztát rátekerem, majd megkenem vékonyan olajjal (vagy olvasztott vajjal). Folyamatos forgatás addig sütöm, hogy a tészta körben egy kis színt kapjon, majd egy kis szűrő segítségével elkezdek porcukrot szórni rá. Egészen a sütés végéig (akkor van készen, amikor kellő vastagságúnak nyilvánítom a karamellréteget, támpontot ehhez a kép ad) folyamatosan cukrozom. Forrón leszedem a fáról, és folytatom a következő rúddal. Elég jó sok parázs kell legyen a sütés elején, hogy az utolsó is megsüljön, mert egyesével lehet csak sütni. Érdemes két fát beszerezni, mert amíg az egyik sül, addig a másikra rá lehet tekerni a következő adag tésztát.

A sütéshez szükséges eszköz beszerzése sem egy túl nagy feladat. Fel kell hajtani egy esztergályost és megfelelő keményfából (szerintem bükk) csináltatni vele két kúp alakú rudat. Nem kell nagyon kúpos legyen, már egy kicsi szűkülés nagyban megkönnyíti a kész kürtőskalács lehúzását. A két végébe lyukat kell fúrni, és két fém rudat (szerintem vékony betonacél van a miénkben) beleragasztani megfelelő hőálló ragasztóval (műgyanta). Ennyi. Érdemes két rúddal indítani, mert, amíg az egyiken sül, a másikra fel lehet tekerni a következő adag tésztát. A fát nem kell külön felület kezelni, a sütés előtti olajozás elvégi ezt a  feladatot. a másik megoldás: egy erdélyi túra.

4 jókora rúd lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kínai kel saláta Egy Nigella receptet alakítottam át kicsit az ízlésemnek és az itthoni alapanyagoknak megfelelően. Ő köménymagot is tesz bele, amit én kihagytam, mert nem igazán szeretek ráharapni az egész köménymagokra, és nem mézzel, ha… Tovább
  • Poharas cheesecake eperrel Bár az igazi eper szezon még egy icipicit odébb van, már egyre-másra kelletik magukat a dobozos, távoli országokból származó eprek. Általában nem szoktam marokkói epret és hasonlókat venni, most azonban megkívántam, és be … Tovább
  • Cukkinis-kukoricás tészta Amikor nincsen kedvem vagy időm sokáig a konyhában pepecselni, csak összevágok némi zöldséget, melléöntök egy kis tejszínt, és főzök mellé tésztát, mondhatjuk azt is rá, hogy „gyorskaja”. Elvileg gyorsabb lenne pizzát rend… Tovább
  • Kókuszos palacsinta Gyorsan elkészíthető reggeli, mivel a tésztát nyugodtan összekeverhetjük este, lefedve a hűtőben semmi baja sem lesz reggelig. Egy nagy serpenyőben pedig hármat-négyet lehet egyszerre sütni, így amíg elkészül a kávé, meg l… Tovább
  • Pains au chocolat Pains au chocolat , azaz csokoládés francia zsömle, hajtogatott vajas kelt tésztából. Mazsolával is készülhet, akkor pains aux raisins, a tésztája egyébként megegyezik a croissantéval, és Franciaországban a sütőből frissen… Tovább

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Még mindig csodás darabok!:D

Lilla írta...

:-)