2009. augusztus 4., kedd

Kürtőskalács II.

Immár recepttel, nem csak magában a képek.

kurtoskalacs1

Nagy nyári kedvencem. Elég sokszereplős elfoglaltság, apám tüzet rak, anyám tekeri a tésztát a kürtőskalácssütő fákra, én cukrozok, öcsém pedig forgatja a parázs fölött. Ezért általában igényel némi szervezést és győzködést. De szerintem az eredményért mindenképpen megéri.

kurtoskalacs2

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 2 sárgája
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 ek olaj
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • porcukor a sütéshez
  • olaj a tészta megkenéséhez

Az összes hozzávalóból – a porcukor kivételével – kelt tésztát készítek. Ezzel párhuzamosan rakok egy nagy tüzet, hogy mire a tészta megkel, és elkészül az első rúd megfelelő parázs legyen. A tésztát négyfelé osztom. A kürtőskalácssütő-fát megkenem olajjal, és a kinyújtott, csíkokra vágott tésztát rátekerem, majd megkenem vékonyan olajjal (vagy olvasztott vajjal). Folyamatos forgatás addig sütöm, hogy a tészta körben egy kis színt kapjon, majd egy kis szűrő segítségével elkezdek porcukrot szórni rá. Egészen a sütés végéig (akkor van készen, amikor kellő vastagságúnak nyilvánítom a karamellréteget, támpontot ehhez a kép ad) folyamatosan cukrozom. Forrón leszedem a fáról, és folytatom a következő rúddal. Elég jó sok parázs kell legyen a sütés elején, hogy az utolsó is megsüljön, mert egyesével lehet csak sütni. Érdemes két fát beszerezni, mert amíg az egyik sül, addig a másikra rá lehet tekerni a következő adag tésztát.

A sütéshez szükséges eszköz beszerzése sem egy túl nagy feladat. Fel kell hajtani egy esztergályost és megfelelő keményfából (szerintem bükk) csináltatni vele két kúp alakú rudat. Nem kell nagyon kúpos legyen, már egy kicsi szűkülés nagyban megkönnyíti a kész kürtőskalács lehúzását. A két végébe lyukat kell fúrni, és két fém rudat (szerintem vékony betonacél van a miénkben) beleragasztani megfelelő hőálló ragasztóval (műgyanta). Ennyi. Érdemes két rúddal indítani, mert, amíg az egyiken sül, a másikra fel lehet tekerni a következő adag tésztát. A fát nem kell külön felület kezelni, a sütés előtti olajozás elvégi ezt a  feladatot. a másik megoldás: egy erdélyi túra.

4 jókora rúd lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Almás pite Anyám világbajnok almás pitéje, rajtam kívül eddig mindenkinek nagyon ízlett, de én nem vagyok mérvadó, mert harcban állok mindennel, amiben fahéj van (és a szottyadt barna sült alma sem éppen a kedvencem). Nem tudom hány … Tovább
  • Kakaós csiga Azt hiszem, megvan a tökéletes kakaós csiga recept. Leveles, de nem száraz, és kelt tészta, de nem kalács. A megoldás egy-két hete az orrom előtt volt, de csak most jutott eszembe a házi leveles tészta ilyen felhasználása.… Tovább
  • Pestos pálmalevél Sörkorcsolyákat kellett készítenem, ez volt az egyik. Az aszalt paradicsomos olajbogyós csigához hasonlóan ez is villámgyorsan elkészül. Falatnyi csigákat sütöttem, így van esély a morzsálást minimálisra csökkenteni, ami n… Tovább
  • Sajtos kiflik Mennyei, omlós sós kiflik – bableveshez, uzsonnára, vagy csak úgy… Ebből a mennyiségből 48 darab lesz, kisebb létszám esetén fél adagot érdemes sütni, mert frissen a legjobb. Hozzávalók: A tésztához: 70 dkg liszt … Tovább
  • Túrós-meggyes rétes A két klasszikus rétes ötvözése. A korábban kifejtett mazsola-fóbiám miatt ezt preferálom a mazsolás-túrós helyett. Télen lecsöpögtetett konzerv meggyből is lehet készíteni, akkor kevesebb cukor is elég a töltelékbe. Hozz… Tovább

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Még mindig csodás darabok!:D

Lilla írta...

:-)