2009. augusztus 4., kedd

Kürtőskalács II.

Immár recepttel, nem csak magában a képek.

kurtoskalacs1

Nagy nyári kedvencem. Elég sokszereplős elfoglaltság, apám tüzet rak, anyám tekeri a tésztát a kürtőskalácssütő fákra, én cukrozok, öcsém pedig forgatja a parázs fölött. Ezért általában igényel némi szervezést és győzködést. De szerintem az eredményért mindenképpen megéri.

kurtoskalacs2

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 2 sárgája
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 ek olaj
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • porcukor a sütéshez
  • olaj a tészta megkenéséhez

Az összes hozzávalóból – a porcukor kivételével – kelt tésztát készítek. Ezzel párhuzamosan rakok egy nagy tüzet, hogy mire a tészta megkel, és elkészül az első rúd megfelelő parázs legyen. A tésztát négyfelé osztom. A kürtőskalácssütő-fát megkenem olajjal, és a kinyújtott, csíkokra vágott tésztát rátekerem, majd megkenem vékonyan olajjal (vagy olvasztott vajjal). Folyamatos forgatás addig sütöm, hogy a tészta körben egy kis színt kapjon, majd egy kis szűrő segítségével elkezdek porcukrot szórni rá. Egészen a sütés végéig (akkor van készen, amikor kellő vastagságúnak nyilvánítom a karamellréteget, támpontot ehhez a kép ad) folyamatosan cukrozom. Forrón leszedem a fáról, és folytatom a következő rúddal. Elég jó sok parázs kell legyen a sütés elején, hogy az utolsó is megsüljön, mert egyesével lehet csak sütni. Érdemes két fát beszerezni, mert amíg az egyik sül, addig a másikra rá lehet tekerni a következő adag tésztát.

A sütéshez szükséges eszköz beszerzése sem egy túl nagy feladat. Fel kell hajtani egy esztergályost és megfelelő keményfából (szerintem bükk) csináltatni vele két kúp alakú rudat. Nem kell nagyon kúpos legyen, már egy kicsi szűkülés nagyban megkönnyíti a kész kürtőskalács lehúzását. A két végébe lyukat kell fúrni, és két fém rudat (szerintem vékony betonacél van a miénkben) beleragasztani megfelelő hőálló ragasztóval (műgyanta). Ennyi. Érdemes két rúddal indítani, mert, amíg az egyiken sül, a másikra fel lehet tekerni a következő adag tésztát. A fát nem kell külön felület kezelni, a sütés előtti olajozás elvégi ezt a  feladatot. a másik megoldás: egy erdélyi túra.

4 jókora rúd lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Johnny-palacsinta aka johnnycake Vasárnap reggeli házi-istennő üzemmód, hála Nigellának (és a mindenféle édességet értékelő férjnek). A johnny-palacsinta egy kukoricalisztes amerikai palacsinta, amit a juharsziruppal és a ropogósra sütött baconnel tálalnak.… Tovább
  • Túrós palacsinta nektarinnal A Nők Lapja Konyhában jelent meg a recept, amit kissé módosítottam – az alapján nekem túl sűrű lett a tészta, nem tetszett a túrófánk-szerű állag, amerikai palacsintát akartam, kevés olajon/vajon. És onnantól, hogy végül elé… Tovább
  • Vega rakott cukkiniTúl részletesen nem írom le, csak nagyjából a rétegeket, úgy gondolom vagy így vagy úgy, de rizst főzni mindenki tud, a besamel pedig rengeteg helyen szerepel (itt is többször). 1. réteg: nyers, (és nem fűszerezett) cukkini … Tovább
  • Fahéjas-kardamomos csiga “…olyan, mint egy fahéjas csiga, csak finomabb…” A legutóbbi IKEA-vizit alkalmával észrevettem, hogy a svéd ételek közt megbújik pár receptkártya is. Volt minimum kétféle halas (az egyik lasagne), és ez a fahéjas tekercs. Le… Tovább
  • Zöldséges tostada Csirkés már volt, most zöldségest csináltam (fő a változatosság és nem szeretek minden nap húst enni). Azt hiszem megvan az ideális hétvégi (hőségriadós hétvégi) gyorsan összedobható menü: tostada és icebox cake/fagylalt. … Tovább

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Még mindig csodás darabok!:D

Lilla írta...

:-)