2009. augusztus 11., kedd

Vörösboros paradicsomleves

paradicsomleves2

Maradékok hasznosításának indult – bontott vörösbor, ami magában nem fogy, egy evőkanálnyi sűrített paradicsom, háromnegyed kiló fürtös paradicsom – és valami hihetetlen gazdag ízű, sűrű paradicsomleves kerekedett belőle.

Hozzávalók:

  • kb. 75 dkg paradicsom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • kb. 1 dl vörösbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • bazsalikom
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • cukor

A paradicsomot meghámozom: az alján kereszt alakban bevágom a háját, pár másodpercre forrásban lévő vízbe teszem, majd jeges vízben lehűtöm. A magházat eltávolítom, és apró kockákra vágom. Átforgatom az olívaolajon, hozzákeverem a zúzott fokhagymagerezdeket és a sűrített paradicsomot, felöntöm a borral és egy pohárnyi vízzel, és lefedve kb. 30 percig főzöm. Csipet cukorral, sóval, borssal fűszerezem, és bazsalikommal megszórva tálalom (nekem görög bazsalikomom van, annak egészen picik a levelei, nem kell összevágni, és tapasztalataim szerint tovább bírja a cserepes növény).

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Cheesecake aka túrótorta “muffin” Az egész onnan indult, hogy vettünk Hollandiában egy adag pöttyös és csíkos muffinpapírt, és édesség gyanánt egy hétig pudingot ettünk, azaz már hiányzott valami szilárd desszert. És nyilván muffint kellett sütni, mert hát… Tovább
  • Joghurtos csokoládéfagylalt Rákaptam a házi fagylalt készítésre, ami mindig úgy indul, hogy előveszek egy nagy doboz 0%-os joghurtot, aztán hol-ez-hol-az kerül bele. Nagyon sok fagyi fogy nálunk, és nem akarok még gömbölyűbb lenni, ezért nem tejszíne… Tovább
  • Csokoládékrémes muffin II. Alapvetően elégedett vagyok a vincze kiadó szakácskönyvtár sorozatával, a sok kis könyvből 5 megvan, gyakran forgatom őket és gyakran is főzök (sütök) belőlük, és egy iszonyatosan nagy katasztrófát leszámítva eddig mindig … Tovább
  • Fehércsokoládés fagylalt(alap)A desszert fölött érzett izgatottságunk miatt fénykép (még) nincsen, expressz sebességgel fogyott el eddig mindkét adag. Levi szerint ez az eddigi legjobb fagyim, úgyhogy valószínűleg fog még párszor készülni. Hátha előbb-utó… Tovább
  • Caprese Komment azt hiszem nem nagyon kell hozzá – paradicsom, mozzarella, bazsalikom. Mindenki ismeri, valószínűleg a többség szereti is. Ami miatt poszt lett belőle az az, hogy álljon itt az energiatartalma. alacsony az energia … Tovább

3 megjegyzés:

starfi írta...

hát ez valami eszméletlenül jól hangzik:)

a görög bazsalikom nekem is elég szépen bírja, bár ahogy megvettem, rögtön átültettem normális földbe. a másik bazsalikom is jól van, de azt többet kell locsolni, különben el kezdene virágozni és kicsit sárgulni, legalábbis nekem ez a tapasztalatom.

Wise Lady írta...

Nagyon jól hangzik, vörösbor a paradicsomhoz.

Trostel 'Vigasz' Péter írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.